Door: Martijn Haas Fotografie: ANP
Misdaad

Britse politie looft 55.000 uit voor tip naar Most Wanted Shane 'O Brien

Engelse crimineel vermoordde Josh Hanson en sloeg daarna op de vlucht

Een van de meest gezochte personen van Groot-Brittannië blijkt enkele maanden geleden opgepakt te zijn geweest in Praag (Tsjechië). Shane 'O Brien (28) wordt gezocht nadat hij in een Londense nachtclub een moord pleegde. Als voortvluchtige maakt hij gebruik van valse identiteitspapieren. Ook heeft hij zijn uiterlijk drastisch veranderd. Onderdeel daarvan is een enorme rugtatoeage die hij heeft laten zetten van een uil.

Praag

De Praagse politie heeft hem in februari '17 opgepakt nadat hij vernielingen had aangericht in de Tsjechische hoofdstad. Hij is toen gefotografeerd en 'per ongeluk' weer los gelaten, niet vermoedend dat hij in Engeland gezocht werd.

Messteek

Shane 'O Brien wordt ervan verdacht dat hij oktober 2015 een nachtclubbezoeker Josh Hanson (21) in de Londense suburb Eastcoat-Hillingdon zonder enige duidelijke aanleiding met een mes in de nek heeft gestoken. Daarna vluchtte hij de gelegenheid uit. De politie zoekt hem sindsdien. Vrienden en bekenden van het slachtoffer zeggen niet te begrijpen wat de aanleiding voor het dodelijke incident kan zijn geweest.

Most Wanted

De dader 'Brien leefde in Engeland en is vader van twee kinderen. Nu de zaak al twee jaar speelt heeft het Britse Ministerie van Justitie een bedrag voor de gouden tip die kan leiden naar deze verdachte verhoogd tot 55.000 euro. Ook is Shane 'O Brien op de Engelse Most Wanted List geplaatst, de lijst met de meest gezochte criminelen van het Verenigd Koningkrijk. Daarop is ondermeer te lezen dat hij met een Londense accent spreekt en naast de uil ook een tattoo heeft met de tekst 'Shannon 14-04-06'. De schuilnamen die hij heeft gebruikt zijn beiden Italiaans klinkend: Enzo Melloncelli en Enzo Machado. De Tsjechische politie trapte erin. Maar voor hoe lang nog kan deze man rondlopen in West-Europa?

Shane voor zijn 'vermomming'