Misdaad
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Satudarah-advocaat Erik Thomas: ‘Het strafrecht wordt uitgekleed in Nederland’

In 2011 vroeg Satudarah aan Erik Thomas om hun clubadvocaat te worden. Hij kon gelijk aan de bak want justitie verklaarde op dat moment de oorlog aan alle Outlaw Motorcycle Gangs.

Erik Thomas
Fotografie: Goffe Struiksma

Waarom past strafrecht bij jou?

“Toen we net in Arnhem woonden – we kwamen net uit België waar mijn vader bij de NATO had gezeten – stond ons huis vlak bij een motorcrossterrein, helemaal aan de rand van de stad. Ik zat altijd te rommelen, eerst met brommers, daarna met motoren en ik ging ook veel om met jongens die niet op de havo of het atheneum hadden gezeten. Misschien communiceer ik daarom nog prima met dat soort gasten.”

En dus ook met MC-jongens.

“Het eerste contact was in 2011. Angelo Manuhutu – die ik kende van een klein zaakje – vroeg of ik tijd en zin had om naar hun clubhuis in Zundert te komen. Daar werd me gevraagd of ik hun clubadvocaat wilde worden. Dat wilde ik wel. Ik heb iets met motoren en strafrechtelijk leek het me ook interessant. Daarbij: ik vond de sfeer met de mannen die ik al kende zeker oké. Enkele leden van Satudarah werden er toen van beschuldigd dat ze de hele Tilburgse horeca en die van Den Bosch aan het overnemen waren. Dat leek zwaar overtrokken dus ik wilde daar wel bewijs van zien. Anderhalf jaar later hoorde ik van de officier van justitie Lucas van Delft dat ze heel veel onderzoek hadden gedaan, maar dat die beschuldiging toch niet bleek te kloppen.”

Was dat niet Klaas Otto, toen nog bij Satudarah, die ze beschuldigden van het bedreigen van een portier?

“Ja, uiteindelijk is Klaas helemaal vrijgesproken. Hij heeft alleen een werkstraf gekregen omdat hij in zijn cel een politieagent zwaar had beledigd. Ik kwam in een totaal opgeblazen situatie terecht en dacht: waarom wordt dit zo enorm uitvergroot? MC’s waren ineens een speerpunt geworden, ook in de media en journalisten wisten me te vinden omdat ik altijd wel zeg wat ik denk. En dan word je opeens opgevoerd als woordvoerder van die club. Het was niet echt mijn ambitie om me zo in dat wereldje te verdiepen, maar ik vond hun problematiek interessant. Zeker als je het in een breder maatschappelijk verband ziet.” 

je ziet wat ruw volk bij zo’n hek die wat vreemd opkijken naar zo’n spijkerbroektype in een ongewassen Porsche Cayenne

Hoe was dat? Voor het eerst zo’n club-huis binnen lopen?

“Ze hadden een barbecue die dag in Zundert, het was ergens in juli. Tja, je ziet wat ruw volk bij zo’n hek die wat vreemd opkijken naar zo’n spijkerbroektype in een ongewassen Porsche Cayenne. Ik ging daar gewoon met open vizier naar binnen en werd prima ontvangen.”

Wat was je eerste indruk van Klaas?

“Klaas, ja, wel een doenertje, om het zo maar te zeggen.”

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele interview met Erik Thomas lezen? Bestel Panorama dan hier, of lees het op Blendle.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Misdaad +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass