Door: Martijn Haas
Misdaad

Russische autoriteiten op zoek naar vrouwelijke maffiabaas

Elisabeth Elena von Messing, voorheen bekend als Elena Skorodumova, maakte ooit deel uit van de Tambov-gang, een van de...

Elisabeth Elena von Messing, voorheen bekend als Elena Skorodumova, maakte ooit deel uit van de Tambov-gang, een van de grootste criminele organisaties van Rusland. Nu is ze volgens inspecteurs erin geslaagd haar eigen Russische criminele imperium op te zetten.

De vrouw opereerde de afgelopen jaren in de regio van Sint Petersburg. Agenten van de FSB - de Russische inlichtingendienst - zijn bezig haar netwerk en werkzaamheden in kaart te brengen. Ze zou er een werkelijke kampioen in zijn om zwart Russisch geld weg te sluizen naar offshore-bv's.

Haar legale uithangbord is een investeringsbedrijf in Petersburg genaamd FTS LLC. Afgelopen week is er op dat adres een inval geweest van de Russische federale politie, waarbij een groot aantal medewerkers is opgepakt. Het bedrijf zou volgens bronnen van de websitehouder Crime Russia goed zijn voor een witwas-operatie goed voor het wegbrengen van 1 miljard euro.

Ja, u leest het goed: 1 miljard euro.

Gevlucht

Elisabeth Elena von Messing heeft haar naam laten veranderen. Iets dat mogelijk is in Rusland. Vroeger had ze een relatie met de Russische crimeboss Andrey Khloyev (bijgenaamd 'het Straatkind'). Iemand die bekend staat als kidnapper en afperser. Maar toen heette ze nog Elena Skorodumova

Al in die dagen was ze een specialiste in het wegsluizen van geld, en ze deed dat in opdracht van crimeboss Vladimir Kumarin. Iemand die de baas was van haar eigen man.

In 2014 hebben de Russen een zaak wegens illegale transacties tegen haar aangespannen. Maar in die zaak is ze vrijgesproken.

Maart dit jaar heeft ze twee collega-criminelen weggetipt bij de Russische politie. Sindsdien zou ze onder een vals paspoort en weer een nieuwe identiteit naar Finland zijn gevlucht. Ze is sindsdien spoorloos.

Er is op internet een oproep geplaatst in verband met haar offshore-activiteiten.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws