Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Rotterdams Cafe The Paradise broeinest criminele activiteiten

Wie er als argeloze bezoeker een kijkje nam zou waarschijnlijk weinig hebben 'gezien'. Ja, een paar mannen die een kaart...

Wie er als argeloze bezoeker een kijkje nam zou waarschijnlijk weinig hebben 'gezien'. Ja, een paar mannen die een kaartje leggen. Twee gokkasten in een hoek. Een barman die weinig anders op de kaart heeft staan dan bier en sterke drank.

Ja, Café Paradise was natuurlijk al bekend en berucht bij opsporingsinstanties. Zie bijvoorbeeld dit oude bericht uit het AD. Buurtbewoners van reppen over 'Albanezen die telkens maar naar binnen en naar buiten lopen." En ook 'dat het niet pluis is daar.'

Rotterdam heeft meer van die tenten. Ze zitten op plaatsen die al jaren een beetje duister zijn: de Mathenesserweg, de 2e Rosestraat, de Walenburgerweg en Plein 1953. 

Café Paradise is nu voor onbepaalde tijd dichtgetimmerd. Dinsdagmiddag is de politie in actie gekomen. De buit bij deze actie: drie laptops, gokbonnen en een zak hennep. Niet veel maar het gaat dan ook meer erom de dagelijkse handel en wandel in deze zaak tegen te gaan.

Politiemensen doorzochten het café naar aanleiding van informatie dat er illegaal gegokt werd. De mensen die in het café werkten, stonden allebei niet op de vergunning, waarop direct tot sluiting van het pand werd overgegaan. De politie stelt een nader onderzoek in om vast te stellen of er daadwerkelijk illegaal werd gegokt in het café. Ook naar de herkomst van de hennep wordt een nader onderzoek ingesteld.

Illegaal gokken

De politie stelt in een persbericht aan de hand van de sluiting van Paradise: Illegaal gokken is oncontroleerbaar, gokkers hebben geen garantie op een eerlijk spel. Door gebrek aan toezicht is er een hoger risico op gokverslaving of gokken door minderjarigen. En er is geen zicht op geldstromen, die vaak aanzienlijk zijn. Mensen die geld inzetten kunnen dat ongeregistreerd doen. Illegaal gokken wordt dan ook vaak gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Daarnaast worden hele gezinnen gedupeerd omdat geld voor de studie, weekgeld voor boodschappen worden vergokt. Al met al zijn er vele aspecten van illegaal gokken die een normaal en gezond leef- en werkklimaat in Rotterdam-Zuid ondermijnen.