Door: Martijn Haas
Misdaad

Rellen tegen Le Pen met een bazooka in de hand

Lekker rellen. Het kon gisteren weer in Frankrijk. We schrijven een fijne koop-zaterdagmiddag in het centrum van Nantes....

Lekker rellen. Het kon gisteren weer in Frankrijk. We schrijven een fijne koop-zaterdagmiddag in het centrum van Nantes. Aan carnaval doet men hier niet, of nauwelijks. Het zou eigenlijk gewoon een shopping-dag zijn met normale opstoppingen bij de stokbroodwinkel en de poelier, hier in deze west-Franse haven- en universiteitsstad. Maar deze zaterdag is alles anders. Nantes is zo'n stad die gebukt gaat onder hoge werkloosheidscijfers, ingrijpende criminaliteitscijfers en een algehele pessimisme over de stand in het land; zoals overal elders natuurlijk.

Maar dat niet alleen: er is ook het actieve verzet tegen opkomend nieuw-rechts, onder leiding van Marine Le Pen. Linkse radicalen scholen samen in universiteitscafé's, in rockclubs en op de campus. Vermoedelijk - afgaande op de foto's sluiten zich ook de nodige lokale jongeren bij hen aan zodra zij - gewapend en al - ten strijde trekken, richting stadshart. In totaal zullen er zo'n 2500 demonstranten mee doen.

Het betreft een gebaar tegen de komst van de reeds genoemde Front National-leider Marine Le Pen. De politie grijpt vrijwel meteen in met traangas en probeert het protest zodoende meteen de kop in te drukken. Het is maar de vraag of dat gelukt is. Acht mensen worden gearresteerd. Een groot aantal agenten raakt gewond.

Marine Le Pen houdt vanavond - zondagavond dus - een bijeenkomst in Nantes. De hele dag zal het dus wel gespannen blijven in deze stad. We houden u op de hoogte.

Opvallend op de beelden hierboven- en hieronder zijn de identieke Clockwork Orange-achtige helmen die de (opvallend dikke) demonstranten dragen, de wapens die zij bij zich hebben, het weinige respect dat ze hebben voor publiek bezit, zoals bushokjes.

In Nederland kennen we van de tijd van de krakersrellen nog de molotovcocktails. Maar dit is iets anders, of toch niet? Dit lijkt in ieder geval op een kruising tussen een nieuw soort oorlogsvoering en lekker rellen, omdat het kan.

 

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws