Door: Martijn Haas
Misdaad

Reizgers in angst voor de Thalys-bende

Een beruchte bende van treinrovers heeft gisteren terecht gestaan aan de rechtbank van Antwerpen. Deze zogeheten 'Thal...

Een beruchte bende van treinrovers heeft gisteren terecht gestaan aan de rechtbank van Antwerpen. Deze zogeheten 'Thalys-bende' had het speciaal gemunt op reizigers die gebruik maken van de snelle verbinding tussen Amsterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs.

Een half jaar lang is een bende bestaande uit zeven Algerijnse en Palestijnse mannen er in geslaagd om het Thalys-perron van station Antwerpen onveilig te maken. In veel gevallen leidde een van de daders een reiziger af, terwijl de anderen dan de bagage stalen. Of een van de criminelen klopte op het raam, waardoor de treinreiziger even opkeek terwijl een van de rover snel een koffer uit de rekken rukte.

De Thalys-reiziger Raymond Coene is getuige geweest bij het proces gisteren en doet in Het Laatste Nieuws vandaag zijn verhaal. Hij is een van de vele passagiers die op het station van Antwerpen beroofd is en vertelt in de Belgische krant: "De trein had wat vertraging. Mijn zoon zette zijn koffer neer. Er kwam iemand naast hem op de bank zitten. Hij keek die persoon even aan en het volgende moment was zijn valies met alle fotomateriaal verdwenen."

De bende maakte tussen november 2016 en mei 2017 minstens 25 slachtoffers. De misdaadgroepering roofde vooral veel portefeuilles, laptops en fototoestellen. Alle diefstallen in het dossier werden door bewakingscamera's gefilmd. Ook de verdeling van de gestolen goederen achteraf is gefilmd.

De verdachte Algerijnen en Palestijnen zijn na confrontatie met de bewakingsbeelden tot volledige of gedeeltelijke bekentenissen overgegaan. Ze hadden de diefstallen gepleegd, omdat ze illegaal in het land verbleven en geld nodig hadden om eten, 'medicatie' of drugs te kunnen kopen. Zes van de verdachten verschenen aangehouden voor de rechtbank, een zevende verdachte liet verstek gaan. Het vonnis zal worden gesproken op 8 augustus. 

Veel roven zijn vastgelegd met bewakingscamera

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!