Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Reconstructie: de route van de gestolen Van Goghs

In december 2002 stelen Henk B. en Octave (‘Okkie’) Durham twee schilderijen van Vincent van Gogh uit het ge...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

In december 2002 stelen Henk B. en Octave (‘Okkie’) Durham twee schilderijen van Vincent van Gogh uit het gelijknamige museum in Amsterdam. Die komen via de Italiaanse maffia en duiken pas eind vorig jaar weer op. Wat is ermee gebeurd? Een onthutsende reconstructie. Een GRATIS voorstukje van ons nieuwe coververhaal.

''De kinderen zijn terug!'' In september 2016 vieren de Italiaanse autoriteiten een feestje. Twee voor eeuwig verloren gewaande meesterwerken

van Vincent van Gogh zijn gevonden in de woning van de moeder van een maffiabaas van de Camorra. Na de diefstal uit het Van Gogh Museum in Amsterdam waren ze veertien jaar spoorloos. Het grootste deel van de tijd waren ze in het bezit van Raffaele Imperiale. Toen de schilderijen gestolen werden was hij eigenaar van een coffeeshop in de Raadhuisstraat in Amsterdam, nu is Imperiale bekend als een van de grootste maffiabazen van Italië. Voor de zekerheid: hij was niet degene voor wie ze uit het museum werden geroofd. In eerste instantie zou topcrimineel Sam Klepper interesse hebben, maar die werd geliquideerd in 2000. Daarna werd Heineken-ontvoerder Cor van Hout benaderd, maar die treuzelde en voordat de definitieve koop doorging werd ook hij geliquideerd. Zat er soms een vloek op die schilderijen?

“De kinderen zijn terug!” Dat kan de woordvoerder van het Van Gogh Museum op dinsdag 21 maart ook zeggen. Vanuit de hele wereld zijn er cameraploegen. Misschien nog wel meer dan in januari in Italië. De schilderijen bleven nog even daar, omdat de Italianen hadden bedongen dat ze de schilderijen eerst een paar maanden mochten tentoonstellen, voor ze terug zouden gaan naar waar ze thuishoren.

Publiciteit en verhalen over de inbraak te over, maar over de rol van Raffaele Imperiale, de grote man op de achtergrond, is maar weinig bekend. Wie is deze ongrijpbare en geheimzinnige schatrijke maffiabaas? Panorama ging in Dubai op zoek naar Imperiale. Hoe dichtbij kunnen we komen?

Lees ook: de Brabantse campingliquidatie: is Sooi de C. de moordenaar van Hugo van Houten?

Dan maar naar de cocktailbar

“U kunt onmogelijk zelf met mijn man spreken,” zegt Nathalie*, een ravissante donkerharige schoonheid. Ze spreekt perfect Engels, maar haar roots liggen in Rusland. Ze is al enkele jaren de vaste partner van Raffaele Imperiale, de schathemelrijke Italiaanse maffiabaas die enkele jaren geleden is uitgeweken naar Dubai. De Italiaanse justitie heeft het een en ander met hem te verhapstukken over verschillende soorten roerend en onroerend goed. Er hangt hem een gevangenisstraf van dertig jaar boven het hoofd. Samen met een aantal compagnons heeft hij 20 miljoen euro aan de Staat gegeven. Met het terugbezorgen van de schilderijen erbij rekenen zijn advocaten op strafkorting. Als het een beetje meezit, komt hun cliënt er met een jaartje of acht vanaf. Uit te zitten in Italië. Voorlopig zit Raffaele (‘Lello’ voor zijn vrienden) in Dubai nog veilig, maar hoe lang nog? In februari, in de week dat ik in Dubai ben, maakt de Italiaanse overheid bekend dat er weer een nieuwe stap is gezet in een overeenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten over een uitleveringsverdrag. Tot nu toe liep dat spaak op de doodstraf in Abu Dhabi, een

van de emiraten, maar aangezien die allang niet meer is voltrokken, lijkt dit een overkoombare barrière.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van onze misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink? Je leest het in editie 12 van Panorama, die vanaf morgen (22 maart) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.