Door: Martijn Haas
Misdaad

Rechtszaak moord op Keith Ennis van start

Hij zou 100.000 euro hebben gestolen van een grote crimineel in Spanje. Daarna zouden andere criminelen hem in stukken h...

Hij zou 100.000 euro hebben gestolen van een grote crimineel in Spanje. Daarna zouden andere criminelen hem in stukken hebben gezaagd, in plastic zakken hebben gestopt  en in het Amsterdamse IJ hebben gegooid, waaruit hij in 2009 werd opgevist.

Nu, na jaren, gaat er eindelijk in Amsterdam een zaak van start waarbij drie personen die verantwoordelijk zouden zijn voor deze ernstige moord voor de rechter staan. Het gaat om Kenneth B., Barry M. en Philip C. Alle drie de mannen komen uit de omgeving van Dublin, Ierland. Bij aanvang van de zitting aan de Parnassusweg in Amsterda-Zuid gisteren bleek een van de drie - Philip C. -niet te zijn verschenen. Er is nu een opsporingsverzoek uitgevaardigd door de rechter om hem toch zo snel als mogelijk de zitting te laten bij wonen. Deze Philip heeft de afgelopen jaren doorgebracht in een Ierse gevangenis, waar hij vastzat voor xtc-pillenhandel.

Het lichaam van Ennis wordt in 2009 twee weken nadat zijn vermissing is opgegeven gevonden. Het blijkt in meerdere delen te zijn opgesplitst, het hoofd gescheiden van de romp. Ook de ledematen zitten apart verpakt. De Nederlandse forensische deskundigen kunnen aanvankelijk niet achterhalen om wie het gaat. Maar via een link uit de dna-databank van Interpol wordt het duidelijk dat het om Ennis gaat. Ennis blijkt ook een tatoeage op zijn arm te hebben die door bekenden van hem wordt herkend.

De rechter heeft tot nu toe weinig los gekregen van de twee mannen dien wel zijn verschenen op de zitting. Kenneth B. en Barry M. hebben aangeven dat ze in 2009 in Amsterdam verbleven omdat ze daar op vakantie waren. Ze bezochten voornamelijk het Red Light district. Uit het dossier blijkt overigens dat ze niet voor niets in Nederland waren. Ze moeten op de vlucht zijn geweest nadat er in Ierland een arrestatiebevel was uitgevaardigd voor drugsgerelateerde delicten.

In die periode hoort Ennis nog bij de groep die nu terecht staat. In een appartement in Rotterdam vindt de politie tijdens het onderzoek in 2009 een kettingzaag zonder blad waaraan bloed kleeft van Ennis. Men vindt uit dat de mannen - inclusief het latere slachtoffer - hier gelogeerd hebben. Er is dna van de verdachten gevonden op het werktuig, zo blijkt uit het dossier. Verdachte Philip C. heeft een verklaring laten opnemen in het dossier dat er ruzie was ontstaan in het appartement. Keith Ennis beschuldigde een van de andere verdachten van het bezit van kinderporno. Daaruit zou een motief ontstaan zijn om Ennis om te brengen.

Ennis schijnt al in de maanden voor zijn dood geweten te hebben dat zijn leven in gevaar was. Hij heeft e-mails naar vrienden en familie gestuurd om ze te vragen zijn 9 jarig zoontje in veiligheid te brengen. De Ier is verwikkeld in een oorlogje tussen gangsters. Men verdenkt hem in het milieu van diefstal maar ook van 'praten met de kit'.

Maandag gaat deze zaak verder, wij zijn erbij!

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws