Door: Martijn Haas
Misdaad

Punkzanger toegang tot VS geweigerd wegens Trump-verkleedpartij

Er mag ook helemaal niets meer. De Britse punkzanger Peter Bywaters, bekend van de nooit erg populair geworden band Pe...

Er mag ook helemaal niets meer. De Britse punkzanger Peter Bywaters, bekend van de nooit erg populair geworden band Peter and the Test Tube Babies (oprichtingsjaar: 1978), is de toegang tot de VS ontzegd. Hij zou zich vorig jaar - ja u leest het goed - hebben verkleed als president Donald Trump, tijdens een serie optredens in Duitsland.

Bywater stond gepland voor een punkfestival in het Californische Santa Ana - 'The Punk Invasion' genaamd - en zag er naar uit om te gaan spelen. Eenmaal geland in San Francisco werd hij door douanepersoneel apart genomen en zes uur lang verhoord. Zij lieten hem foto's dien van de Duitse 'Jinx Presidential Tour' Festival', die Peter in 2016 had afgelegd. Tijdens die shows sprak Bywater zich regelmatig op het podium uit tegen de - toen nog - presidentskandidaat Trump. Ook rookte hij een joint op het podium, zo valt te lezen bij de BBC.

De punkzanger moest zijn mobiele telefoon en paspoort inleveren, een dna-test ondergaan en vingerafdrukken laten afnemen. Vervolgens werd hij gedwongen een statement af te leggen dat hij niet van plan zou zijn langer in de VS te willen verblijven.

Ook mocht hij geen alcohol tot zich nemen, zo verplichtten de Amerikaanse autoriteiten de vliegmaatschappij die de zanger daarop linea recta naar Londen terug vloog.

De rest van de band heeft het festival wel bezocht en de show gedaan met gastzangers. Peter Bywater heeft verklaard nooit meer een stap op Amerikaanse bodem te willen zetten. Maar zo stelt hij: "Eind dit jaar zijn wij er nog als band, en dat kan Donald Trump niet zeggen als president."

Of hij daarin gelijk heeft, weten we niet. Peter is in het dagelijks leven trouwens leraar Engels.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws