Door: Martijn Haas
Misdaad
3

Pooier dwingt prostituee tot tatoeage in de liesstreek

Tatoeages laten zetten doet pijn. Maar zeer doet het helemaal als iemand je dwingt er een te zetten. En als je dan...

Tatoeages laten zetten doet pijn. Maar zeer doet het helemaal als iemand je dwingt er een te zetten. En als je dan ook nog eens bedenkt dat de tatoeage waar we het nu over hebben geplaatst is onder dwang in de liesstreek, dan heb je het al snel over zware mishandeling.

Uitbuiting

Een 37-jarige man uit Utrecht is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij zijn toenmalige vriendin tussen 2011 en 2012 gedwongen heeft zich te prostitueren waarbij hij volledig over de schreef is gegaan. Het slachtoffer was een succesvolle jonge vrouw met een eigen woning en een goed lopend bedrijf. Zij heeft aangegeven ontzettend bang te zijn geweest voor de verdachte. De rechtbank neemt hem dit zeer kwalijk. "Mensenhandel waarbij iemand in de prostitutie wordt gebracht is een buitensporige en ontluisterende manier van uitbuiting," zo oordeelde de rechtbank in Utrecht afgelopen week.

Onderzoek

Het slachtoffer werd gedwongen om te werken in clubs en achter ramen in onder andere Amsterdam, Den Haag en Laren. De man is tweemaal eerder veroordeeld voor mensenhandel. Meteen na zijn invrijheidsstelling heeft hij op berekenende wijze een nieuw slachtoffer gemaakt, zo is uit het onderzoek vast komen te staan. De rechtbank houdt hier in ernstig strafverzwarende zin rekening mee, zo lezen we terug op de site van de Utrechtse rechtbank. Daarnaast heeft de man niet meegewerkt aan psychisch onderzoek. Ter bescherming van de samenleving is het noodzakelijk dat de gevangenisstraf daarom langer is dan de eerder aan hem opgelegde straffen, zo heeft de rechtbank in Utrecht gesteld.

Gefilmd

De vrouw werd door de man geïsoleerd van haar familie zo dat ze geen hulp zou kunnen zoeken. Ze werd tijdens de seks gefilmd en later met de beelden gechanteerd. De verdachte dwong de vrouw ook twee tatoeages met zijn eigen naam op haar lichaam te laten plaatsen, zo lezen we terug in de volledige uitspraak die op internet is gepubliceerd, waaruit dit citaat illustreert hoe het er aan toe ging: "Op 20 en 22 oktober 2012 werd een intakegesprek gevoerd met slachtoffer. Zij verklaarde onder andere dat verdachte haar dag en nacht bedreigt en dat zij bang voor hem is. Op de vraag of zij in de prostitutie heeft gewerkt antwoordt slachtoffer dat haar familie het niet mag weten. Het was niet haar idee, zij had het geld niet nodig. De inkomsten gingen ook niet naar haar. Slachtoffer toonde de verbalisanten de tatoeage van de naam van verdachte die op haar buik stond. Slachtoffer vertelde dat zij ook een dergelijke tatoeage op haar vinger had staan."

Verderop in het rechtbankverslag: "Op enig moment heeft verdachte haar gefilmd terwijl zij dronken was en drugs had gebruikt. Ze was naakt en had seks met hem. Die avond moest ze van hem in de deuropening gaan staan. Hij keek naar haar en zei “Dat staat je goed." Ze begreep dat hij bekeek hoe zij er uit zou zien als zij achter het raam zou staan. In april 2012 liepen zij samen in Amsterdam op de Wallen. Verdachte zei tegen haar: “Kijk hoe gelukkig ze zijn, kijk hoe leuk ze het hebben”. Op de terugweg kregen zij hier ruzie over."

Zes jaar cel dus voor deze in 1979 geboren verdachte. Hopelijk komt hij uit de gevangenis als een beter mens. Want zoals altijd hanteren wij het credo: hoop doet leven.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws