Door: Martijn Haas
Misdaad

Politiehond in opleiding vindt drugslab

Iedereen die met honden omgaat weet het: met honden is het net als met mensen. Je hebt er ongelofelijke uitslovers bij,...

Iedereen die met honden omgaat weet het: met honden is het net als met mensen. Je hebt er ongelofelijke uitslovers bij, die altijd vooraan willen zitten en met een 9 nog niet genoeg nemen (het moet een 10 zijn). En je hebt de luxepaarden van de samenleving, die het vuile werk liever uit handen geven.

De Mechelse herder Harley is nog maar een politiehond in opleiding, maar heeft het eerste succes al op haar naam staan: het opsporen van een garagebox vol levensgevaarlijke grondstoffen voor de productie van harddrugs. Een echte bolleboos dus. Een nerd onder de honden, zeg maar.

Harley woont en leeft bij een begeleider van politiehonden, die toevallig naast mensen woonde die een eigen ruimte voor het vervaardigen van synthethische stoffen hadden aangebracht in hun woning.

De Gelderlander schrijft: "Natuurlijk hadden andere bewoners weleens een rare lucht geroken uit de garagebox aan de Nijmeegse Turkooisstraat. En binnen vaten zien staan. En jerrycans met zo'n doodskopje erop. Maar je denkt niet meteen het ergste van de buren. Het was voor de flatbewoner, die nu vastzit, dan ook domme pech dat een van zijn buren politiehonden opleidt."

Domme pech, een levensgevaarlijke overtreding is het natuurlijk ook.

Nijmegen is geen stad die bekend staat vanwege drugslabs. Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk. In de landelijke Maasstreek onder Nijmegen, bij het Brabantse Cuijk zijn wel enkele labs ontmanteld. Dergelijke laboratoria zijn bijna per definitie een gevaar voor de volksgezondheid.

In het pand waar de materialen nu zijn gevonden bevond zich ondermeer zoutzuur, zo gaat het gerucht. De hele Nijmeegse straat is voor de onderzoek door de LFO (Landelijke Faciliteit Ontmantelen) afgezet geweest, kort nadat Harley zijn knappe rapportcijfers op de politiehondenschool had opgepoetst.

"We leiden politiehonden en zoekhonden op voor de Nederlandse Politiehond Vereniging'', vertelt een woordvoerder van de politie aan de Gelderlander. "We hebben nu drie honden. 'Harley' is als enige van de drie in opleiding als zoekhond. Naar drugs.'' 

Een blijvertje, deze hond. Moge hij een mooi examenfeestje krijgen met veel kluiven en brokken vlees.

 Voor de liefhebber, bekijk deze film voor Panorama, vorig jaar gemaakt bij een reportage over politiehonden.