Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Politie zoekt getuigen auto-explosie

Wie heeft iets gezien aan de Van Reigersbergenstraat? De recherche zoekt getuigen en opnamen van de explosie in de nach...

Wie heeft iets gezien aan de Van Reigersbergenstraat?

De recherche zoekt getuigen en opnamen van de explosie in de nacht van zondag op maandag 10 juli 2017 aan de Van Reigersbergenstraat in Amsterdam-West. Even na middernacht ontploft een explosief onder een geparkeerde personenauto, een Audi Q7 die aan een broer van oud Ajacied Evander Sno zou toebehoren. De explosie vernielt delen van de auto en slaat een gat in de bodemplaat. Diverse auto’s en woningen in de straat raken beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

Na de ontploffing zet de politie het gebied ruim af. Zowel op straat als in nabij gelegen woningen treffen rechercheurs restanten van een explosief, mogelijk een handgranaat, aan. De recherche stelt een onderzoek in en roept getuigen op zich te melden via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. De politie vraagt personen die beeldmateriaal hebben deze ter beschikking te stellen van het politieonderzoek. 

In de berichtgeving over het slachtoffer van deze aanslag gaat het de ene maal om 'de broer van Evander Sno' en de andere maal om 'de familie Sno.'

Los van de vechtpartij waarbij Sno kort geleden zelf betrokken was kennen we de naam Sno natuurlijk van 'Maikel Sno', de veroordeelde schutter van de speeltuinmoord op Kraaiennest, in Amsterdam-Zuidoost, waarbij Ismael Ghumbs - alias 'Weezy' - om het leven kwam. Die Maikel was ook familie van Evander, zo begrepen we destijds toen we Maikel's rechtszaak bijwoonden. Hij stond enige tijd op de Most Wanted-lijst van de politie, omdat hij na de aanslag een poosje zoek was. Sno bleek gewoon ondergedoken bij vrienden in zijn eigen woonwijk. De moord was op zich ook niet iets 'groots', de aanleiding lag in een ruzie in de buurt. Een docu over die zaak staat hier.

Volgens website Crimesite is ook de huidige aanslag gerelateerd aan onvrede in de buurt. In dit geval stadsdeel West-Westerpark waarin de Van Reigersbergenstraat in is gelegen. "Iemand die zich groot wil houden."

Ons lijkt een handgranaat een wat extreem middel om een buurtconflict mee op te lossen. Er hadden doden kunnen vallen.