Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Politie in Paraguay stuit op kolossale geldberg

Hoppa! Kassa! Het zal even duren voordat alles geteld is, maar dat de Paraguyaanse politie een vangst van jewelste heeft...

Hoppa! Kassa! Het zal even duren voordat alles geteld is, maar dat de Paraguyaanse politie een vangst van jewelste heeft gedaan, staat wel vast. De politie in het Zuid Amerikaanse land vindt in een villa voor maar liefst 30 ton in gewicht aan geldbiljetten. Op alle flappen staat met de afbeelding van de staatsman Simon Bolívar omdat het zogeheten Bolívars zijn, de vaste valutasoort in Paraguay. De vondst werd gedaan in Salto de Guaira, een stad op zo'n driehonderd kilometer gelegen van de hoofdstad Asunción. De partij zou eigendom zijn van een 39-jarige wapenhandelaar en vooral bedoeld zijn om te vervalsen tot dollarbiljetten.

Het was de autoriteiten in Paraguay al langer bekend dat criminele groeperingen grote stashes met papiergeld aanleggen. Die groeperingen gebruiken de partijen van de sterk gedevalueerde Bolívar om ze te bleken en daarna opnieuw te bedrukken. Het schijnt een koud kunstje te zijn om zo het papier om te dopen tot een US dollar-biljet. Vooral het 50- en het 100-Bolivar-biljet schijnen zich hiervoor uitstekend te lenen. Reden voor de president van Paraguay Maduro om er een nieuw type geldbiljet voor in de plaats te introduceren. Hoe eerder die oude partijen van de markt zijn hoe beter. Die omzetting heeft alleen nog lang niet plaatsgevonden. Problemen met de banken vertraagden het proces. Zodoende zijn de gevonden Bolivars nog altijd geldig. Los van het feit dat ze dus verder voort hadden moeten leven als Amerikaanse dollars.