Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Column Jens Olde Kalter: "Er heest massale paniek in de onderwereld"

Lees hier de nieuwste column van Jens Olde Kalter

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De column van vorige week eindigde met Urk, paling en PGP. Dit vanwege de zaak van de Urker Coke Kotter, die met 261 kilo witgoed de haven van Harlingen invoer. Toeval was die ontdekking niet. De Urker vissers werden bijvangst in de fuik die de politie in de zaak 26 Tandem-2 had ‘opgetuigd’ door het kraken van PGP (niet afluisterbare) telefoons, in het bijzonder door het kopiëren van de servers waarover die geheim gewaande emails werden verstuurd, de servers van Ennetcom in Canada, met daarop liefst 3,6 miljoen berichten. Toen dat vorig jaar bekend werd, brak op straat paniek uit. Liefst 40.000 Nederlandse BlackBerry’s waren op het netwerk aangesloten en hadden er – in de waan van gegarandeerde anonimiteit - gretig gebruik van gemaakt. Niets bleef onbesproken: overvallen, drugstransporten, containernummers, namen van platte ambtenaren en zelfs liquidaties en de betalingen daarvan. En als er niets concreets werd besproken, dan kwamen er alsnog soms complete netwerken in beeld. Over de Urker vissers werd wel concreet over de mail gekletst. Hun Marokkaanse zakenpartners spraken over hen als ‘lieden uit Urk met boten, die dingen op zee kunnen oppakken’. Eén van de PGP-accounts waarin over die vissers werd gesproken behoort toe aan ene ‘Buik’. En zowel dat account, als de vermoedelijke eigenaar daarvan, speelt weer een hoofdrol in de zaak Tandem-2.

@backlink(169497)

De poging tot liquidatie van Pjotr R., in Diemen eind 2015, de zaak die volgende week in ‘de Bunker’ op Schiphol van start gaat. De uitvoerders zuchten ondertussen onder lange celstraffen. Maar wie was de man die hen aanstuurde en hen onder meer via de bijnaam Buik na afloop via PGP over de mislukking afblafte en hen voor onder meer ‘kankerongeluksvogels’ versleet? Volgens justitie niemand minder dan Naoufal ‘Noffel’ F. De inhoud van de communicatie in kwestie staat niet ter discussie. Wat wel ter discussie staat is of Noffel daadwerkelijk Buik is en of de manier waarop dat bewijs aan het licht kwam (dus hoe justitie die gigantische berg PGP-berichten heeft gefilterd, doorzocht, etc), correct is verlopen of niet. De angst zit er in het algemeen, en zeker in aanloop naar de inhoudelijke behandeling van 26 Tandem-2, in ieder geval goed in onder de PGP-gebruikers. Met name die van Ennetcom. Want die beseffen dondersgoed wat er wel en niet is gemaild, aan wie en wanneer. Deed je dat in de periode van het gekraakte materiaal en gebruikte je Ennetcom voor boevenzaken, dan ben of kom je in principe aan de beurt. Maar ook als je gebruikmaakte van een andere provider, ben je niet uit de gevarenzone. Grote kans dat een van je gesprekspartners wel bij Ennetcom zat, zodat de inhoud van de communicatie alsnog inzichtelijk werd of zal worden. Misschien kwam je op die manier in beeld, maar was je zelf nog niet direct identificeerbaar, bijvoorbeeld door het gebruik van bijnamen en obscure mailadressen, dan nog ben je niet uit de stress.

@backlink(168813)

Bijnamen werden door alle systemen getrokken, informatie die daar weer uit voortkwam aan bestaande telefoonnummers gekoppeld of vergeleken met de accounts van andere gebruikers. Stond je toevallig in hun ‘telefoonboek’ onder dezelfde bijnaam? Anderen waren zelf voorzichtig geweest in hun communicatie, maar hadden de pech dat een gesprekspartner hen direct of indirect met hun verjaardag feliciteerde. Heerlijk toch voor justitie: eerst al een vermoeden en nu ook een corresponderende ‘verjaarsdatum’. Vanaf 7 maart gaan we meer over de toelating van het bewijs horen. Maar aan de koffieautomaat zegt een advocaat die met PGP te maken heeft: “Al zou de rechtbank er iets van vinden, dan zal dat echt niet aan een veroordeling voor zware zaken op basis van dat bewijs in de weg staan. Je kunt dus gerust spreken van een ramp. Voor de onderwereld dan. Maar justitie heeft een schat in handen.”