Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

"Opgepakte coke-organisatie werkte samen met drugsbaas Sito Miñanco"

De Spaanse krant Español komt met een verhaal over het opsporingsonderzoek naar de Nederlandse die twee weken terug met een recordvracht cocaïne werden opgepakt in Malaga.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De Spaanse krant Español heeft beslag weten te leggen op onderzoekstukken uit het dossier dat is opgesteld rondom een Nederlandse misdaadgroepering, zo hebben collega's van Crimesite achterhaald. Leden van deze organisatie werden twee weken geleden aangehouden na de vondst van een enorme partij cocaïne bij Malaga. De krant schrijft ondermeer dat leden van de groep een deal hadden gesloten met Sito Miñanco, een in januari van dit jaar opgepakte Spaanse drugshandelaar uit Galicië.

Industrieterrein

Het artikel in Español zit vol met ravissante details: Op 22 oktober 2018 ontdekken agenten van de politie en de Guardia Civil bewegingen in een bedrijfspand in de de Spaanse stad Badajoz. Sinds begin juni bewaken politiemedewerkers dat industrieterrein met het idee dat een Nederlandse groepering hier actief zou zijn.

Ontmoeting

Twee leden van de groep die onder observatie staan - ene Ronald S. en een Martin G. - zijn maanden eerder gespot in het noorden van Spanje, waar ze een ontmoeting hebben gehad met de hierboven genoemde Galicische 'capo' Sito Miñanco in een hotel in El Higuerón, naast de Andalusische stad Cordoba.

Sito Miñanco, daarover hebben we hier op de Panorama-site eerder geschreven. Bij een grote actie in augustus werden een aantal kopstukken uit de organisatie van deze gevreesde drugscrimineel opgepakt. Daaronder ook stokoude criminelen, die al decennia actief zouden zijn in de smokkelbranche van Galicië.

Geweld

Op Youtube zijn een aantal items over Sito Miñanco terug te vinden. In veel van die reportages wordt hij neergezet als een ultrasluwe organisator, die zwaar geweld niet schuwt. Ook lezen we: 'De Galicische Pablo Escobar'. Een vergelijking die aan de verbeelding weinig overlaat. Zie hier een portret:

De Nederlanders ontmoeten Miñanco december '17 in Cordoba en ontvangen daar enkele tassen met geld. De Hollanders zelf overhandigen de narco een aantal versleutelde pgp-telefoons van een Nederlands bedrijf. De naam van het gebruikte telecombedrijf wordt niet niet bekend gemaakt in het stuk. 

Jaguar

Maandenlang houden de agenten van de Spaanse politie daarna locaties in de gaten, om zo een beeld te krijgen van de organisatiestructuur waar de Nederlanders deel van uitmaken. Zo blijken ze samen te werken met ene Rene S., geboren in Estland. Die rijdt rond in Marbella met een Jaguar S Type. Ook heeft hij investeringen gedaan die de aandacht van onderzoekers trekken. Hij zou mogelijk betrokken zijn bij een bedrijf gespecialiseerd in houthandel, maar dat feitelijk dient als dekmantel voor cocaïnetransporten.

Facilitair

Het artikel staat vol met verkeerd gespelde Nederlandse namen. Maar er wordt verder verwezen naar het bedrijf Mardemar Transport, dat eveneens een facilitaire rol zou hebben gespeeld bij de drugshandel van de Nederlandse groep in Spanje. Hierbij komt ene Marco Van der K. in beeld.

Achtervolging

Op de ochtend van de 22ste oktober 2018 ontdekken leden van de politie en de burgerwacht drie bekende auto's op het industrieterrein dat onder observatie staat, in Badajoz. De drie zijn vermoedelijk leden van de Nederlandse misdaadgroepering. Besloten wordt om de drie te gaan volgen. 

Om 20:30 diezelfde dag registreren agenten de aankomst van een eerste container op het industrieterrein El Nevero de Badajoz. Rond middernacht beseffen leden van het opsporingsapparaat dat verschillende auto's die onder observatie staan opnieuw vertrekken naar Malaga, gevolgd door een gekoelde vrachtwagen. In de kolonne rijdt ook een Volkswagen Touareg mee.

De cocaïne zat tussen bananen uit Costa Rica verstopt.

Wanneer de vrachtwagen diezelfde ochtend in Malaga aankomt, wordt deze door leden van de drugsorganisatie overgebracht naar een ander industrieel pand aan de rand van de stad. Daar krijgen de agenten Martin G. 'in het snotje'. Hij is een van de Nederlanders die in december 2017 een ontmoeting hebben gehad met Sito Miñanco.

Om 7:30 besluit de gerechtelijke politie om een operatie te starten en alle aanwezigen in het beobserveerde schip te arresteren. De vrachtwagen vervoert enkele tonnen bananen uit Costa Rica, zo blijkt. Maar na inspectie blijkt er meer dan 6.300 kilo bij in te zitten. Klaar voor de distributie over land.

De gezamenlijke operatie van de politie en de Guardia Civil eindigt met 16 arrestaties. De mannen worden ervan beschuldigd deel uit te maken van een vermeende crimineel netwerk. 

Leidersfiguur

De top van de groep woont in de buurt van de haven van Benalmádena, volgens Español. Daar behoort ook een zekere Marco Cornelis H. toe. Iemand die door de Spanjaarden als leidersfiguur van het misdaadgezelschap wordt aangeduid. Hij is in 1976 geboren in het Noord-Brabantse Reusel. Volgens politierapporten, zou zijn rechterhand Hansje V. zijn. Een naam die al eerder opdook in de Nederlandse media. De reeds genoemde Martin G. zou de 'luitenant' van de groep zijn. Hij zou in die rol betrokken zijn bij het leveren van transportmiddelen, zoals auto's.

Liquidatie

El Español gaat zelfs zo ver een link te leggen met de liquidatie op Hamza Ziani. De suggestie die in het stuk wordt gewekt is dat deze Utrechtse Marokkaan is vermoord omdat hij zijn mond voorbij zou hebben gepraat. 

Hoe hadden ze deze conclusie bereikt? Ziani was een maand eerder gearresteerd en beschuldigd van het plegen van een bomaanslag op het huis van een veronderstelde rivaal van 'de Nederlandse maffia'. Maar in tegenstelling tot wat men zou verwachten, was hij al in vrijheid, wat wrevel opwekte nadat de groep van Marco H. en Hansje V. op heterdaad werd gearresteerd met de 6300 kilo cocaïne.