Door: Redactie Panorama
Misdaad

Op patrouille in pretpark Amsterdam

Onze hoofdstad is bij toeristen populairder dan ooit. Elk weekend overspoelen tien- duizenden rolkoffers de relatief kle...

Onze hoofdstad is bij toeristen populairder dan ooit. Elk weekend overspoelen tien- duizenden rolkoffers de relatief kleine binnenstad. Maar die populariteit heeft een keerzijde: Amsterdammers melden steeds vaker overlast van herrie, troep en drugs. Panorama draait een avond- en nachtdienst mee met de politieagenten van het Binnenstad Offensief, een nieuw initiatief dat het centrum moet heroveren op zakkenrollers, drugsdealers en zatlappen.

Zaterdagavond op de Wallen. Tussen rood verlichte ramen en gitzwart grachtenwater schuifelen drommen mensen hutje mutje over de Oudezijds Achterburgwal. Voor café Old Sailor staat een kerel wankelend in de gracht te pissen. Vanaf het Majoor Bosshardtbruggetje schijnt een politieagent met zijn zaklamp vol op de jongeheer van de wildplasser. Het is niet de spannendste voorstelling hier op de Wallen, maar het publiek kan het waarderen. Er klinkt gejuich en gejoel. Terwijl de hoofdrolspeler haastig probeert af te knijpen, kijkt hij de agent boos aan, maar die laatste houdt zijn lichtbundel net zo lang op diens kruis gericht tot de boel slordig is opgeborgen en de wildplasser, nog altijd onder luid gejoel, mokkend afdruipt. De agent bergt zijn zaklamp op.“ Werkt hier vaak beter dan een boete,” zegt hij.

Politiewerk op de Amsterdamse Wallen is anders dan waar dan ook in Neder- land. Iedereen die op een zaterdagavond weleens een tijdje op de Majoor Bosshardtbrug of op een van de andere krappe bruggetjes in het beroemde Red Light District heeft gestaan, snapt meteen waarom. Hordes dronken en luidruchtig volk, keurige toeristenstelletjes die hun naïeve ogen uitkijken, een feestend elftal hockeymeisjes, haveloze zwervers, lallende vrijgezellenclubjes met rijke afropruiken, zwalkende afhakers, knetterstonede Aziaten, hologige beroepsalcoholisten, brullende Britten, een man in een badjas zwaaiend met een reusachtige opblaasbanaan, opgeschoren Marokkaanse tieners, dwalende rolkoffers op zoek naar een hotel, haastige prostituees op weg naar hun werk en verdekt opgestelde pooiers die zo link mogelijk de wereld in kijken.

Wil je weten wat er nog meer gebeurde die avond? Ga met Panorama-verslaggever Jochem Davidse en de politie mee op avontuur en bekijk het hele verhaal in de nieuwe Panorama, of lees het op Blendle.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws