Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Omar L. ook nog voor andere moorden vervolgd?

Gisteren is bekend gemaakt dat justitie in Amsterdam Omar L. heeft opgepakt. Het OM verdenkt hem van het opdracht geven...

Gisteren is bekend gemaakt dat justitie in Amsterdam Omar L. heeft opgepakt. Het OM verdenkt hem van het opdracht geven van de liquidatie op beroepscrimineel Chahid Yakhlaf, oudejaarsavond 2015 in Kerkdriel.

Het Parool en het AD hebben vandaag verslagen online staan over een zitting waarbij de schutters van die moord gisteren moesten voorkomen. Daaruit is gebleken dat er via een beveiligde telefoon en de e-mail allerlei cruciale informatie is gedeeld. Zo zou 'opdrachtgever' Omar L. na afloop via een beveiligde verbinding hebben gezegd en gelachen: "Heel Marokko praat hierover."

Schutter Chahid Yakhlaf

Opvallend dat deze criminelen op dat moment nog gebruik hebben gemaakt van een beveiligde PGP-verbinding omdat op dat moment - eind december 2015 - al bekend was dat justitie een onderzoek deed naar deze dienst. Sterker nog: precies op dat moment schrijven misdaadbloggers volop over 'de paniek die in de onderwereld is ontstaan,' nu justitie dit onderzoek heeft geopend.

Kennelijk hadden de nu opgepakte Omar, en zijn twee hitmannen Hicham en Mohammed nog volop vertrouwen in dit systeem. 

Staatsliedenbuurt

In het artikel dat AD en Parool vandaag publiceren wordt ook melding gemaakt van het feit dat Omar in de onderwereld geen onbekende is. Hij zou in verband zijn gebracht met meerdere onderwereldmoorden. De vraag is nu: welke? Bekend is dat Omar qua Mocro-geweld bij de groep van Benaouf A. en Ait Houssine S. hoort; althans, dat wordt gezegd. Maar wát dat wil zeggen? Van Benaouf weten we in ieder geval dat hij vast zit voor de liquidatie op Najib Boubouh, in Antwerpen, 2012. Maar of Omar hier ook mee te maken heeft?

Zijn broer Youssef L. is evenwel een van de slachtoffers van een ongekend gewelddadige beschieting in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, december 2012. Hij zit dan naast genoemde Benouaf A. in een SUV die volop onder vuur wordt genomen.

Vergismoord

Omar zelf komt in de media als schutters ene Regalo Eggermont dood schieten. Het blijkt een vergismoord. Het eigenlijke doelwit, Omar L., woont in dezelfde buurt in Amsterdam Oost en heeft eenzelfde soort auto. Hij komt verhaal doen bij de vrouw van het slachtoffer. Deze Janke - coach van beroep - heeft nog altijd een weblog online waarin ze ondermeer over het proces van rouwverwerking schrijft. Zie hier.

'Loessoe'

Het gebaar staat in schril contrast met de nu door justitie geopenbaarde communicatie tussen 'vermeend' opdrachtgever Omar en de 'vermeende schutters'. Luid en duidelijk laten betrokkenen merken dat ze trots zijn dat het doelwit Chahid is omgelegd 'Loessoe'. Men hoopt hetzelfde voor zijn broer 'Chafik'. Dei zit ook in de auto, net als een andere vriend van de Yakhlaf's. Deze twee personen overleven de aanslag.

Omar L. heeft veertig- a vijftigduizend euro over voor de liquidatie. Het ligt gezien deze pgp-communicatie voor de hand dat hij uiteindelijk zal woorden aangeklaagd voor een drievoudige poging tot moord. 

Al is er wat discussie gaande over het gebruik van pgp-telefoons als bewijsmateriaal. Omar L. is voorlopig nog niet van justitie in NL af.