Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuwe speelfilm over Brabantse onderwereld

Producent Pupkin Film gaat een speelfilm maken over het conflict tussen lokale overheid en drugscriminelen op het Brabantse platteland.

Nieuwe speelfilm over Brabantse onderwereld

In samenwerking met AVRO-TROS bereidt producent Pupkin Film op dit moment een nieuwe televisiefilm voor, gebaseerd op een script van Oscar van Woensel. De film heeft als werktitel Gilze-Rijen en is losjes gebaseerd op het conflict tussen de burgemeester en een lokale crimineel.

Producent

Pupkin Film heeft een goede staat van dienst als het om films draait die over de onderwereld handelen. Zo produceerde de maatschappij al Smeris, Van God Los, Quality Time, Aanmodderfakker en Riphagen. De opnamen van de film zijn nog niet begonnen. Een ondertitel zou zijn: 'Niets is wat het lijkt.' Beoogd regisseur is Eché Janka. De werktitel Gilze-Rijen schijnt overigens nog vervangen te worden, na klachten uit die (Brabantse) omgeving.

Handgranaten

Wie de misdaadanalen bij houdt weet dan ook wel over welk conflict de film handelt: Crimineel Jan B. uit Hulten bedreigde ooit burgemeester Boelhouwer van Gilze-Rijen zodanig dat hij veroordeeld werd tot een celstraf, die hij op dit moment uit zit, in combinatie met straffen voor wapenhandel en het in stukken snijden- en wegmaken van een stoffelijk overschot. Die geschiedenis vormt het décor waartegen de producent de scenarioschrijver Van Woensel ( Dood Paard, Penoza, Van God Los, Mocromaffia) een nieuw filmverhaal heeft laten schrijven waarbij Jan 'Opa Jantje' is geworden. Het ging destijds om een bedreiging waarbij Jan B. zou hebben geroepen dat hij met kalasjnikovs en handgranaten onderweg was naar burgemeester Boelhouwer. Die laatste staat sindsdien symbool voor het grote aantal bedreigde burgervader- en moeders in ons land.

Brand

Onlangs nog brandde een bus uit die zou toebehoren aan de bekende crimineel, zie de beelden van Hart van Nederland. Hetzelfde programma besteedde eerder ook aandacht aan de vermissingszaak waarin de beruchte wapenhandelaar vanwege zijn rol met het wegmaken van een lichaam veroordeeld is.

Boek en serie

Komt het een en ander je bekend voor? Dat kan. Panorama besteedde in het recente verleden aandacht aan Jan B. ondermeer met een fraai portret geschreven in 2015 door journalist Wouter Laumans, de man die ook achter het bestsellende non-fictieboek Mocromaffia zit, samen met Marijn Schrijver. Laumans was als mede-scenarist ook betrokken bij de serie Mocromaffia, een Videoland-productie, die onlangs aan een partij in Duitsland verkocht is.

Lees dat verhaal van Laumans hier terug.

Een andere gewaardeerde collega 'Misdaadjournalist' schreef overigens jaren geleden al over Jan B. en 'de spookmoord in het maisveld'. Lees dat hier terug.