Door: Martijn Haas
Misdaad

Neem een kijkje in het Narco-scheepmuseum van Tumaco (Colombia)

In beslagname narco schip voor de kust  Een dozijn duikboten, torpedo's en ander zeevarend materieel. De haven...

In beslagname narco schip voor de kust 

Een dozijn duikboten, torpedo's en ander zeevarend materieel. De haven van het Colombiaanse Tumaco, in het zuidwesten van Colombia, aan de Pacifische Oceaan, ligt vol met in beslag genomen boten die ooit zijn gebruikt in de drugshandel. Wat laat zien hoe hard het er aan toe gaat in de dagelijkse strijd die de overheid in het Zuid Amerikaanse land voert tegen de drugsmaffia. En dat dat een strijd van epische proporties is zien we op het Twitter-account van de Colombiaanse marine, de Armada Nacional.

In feite laat een wandeling door de haven goed zien welke methodes drugshandelaren allemaal bedacht hebben om cocaïne en marihuana naar de Verenigde Staten of Europa te verschepen. Variërend van het gebruikelijke verstoppen van 'blokken' in partijen fruit tot aan het volproppen van een torpedoboot, of een torpedobootjager. Het ligt er allemaal aangemeerd, ongebruikt wachtend totdat de roest dergelijke schepen bruin laat kleuren. Want niemand die er nog iets mee kan, of wil.

Afgelopen week nam een kolonel van de Colombiaanse anti-drugs taskforce een aantal internationaal werkzame journalisten, ondermeer van website EFE, mee op excursie langs zijn Narco-museum in de haven van Tumaco. Deze Rafael Olaya liet journalisten een opslag vol motoren zien, en verderop de aan land gebrachte duikboten. Het is gevaarlijk werk, dat drugs smokkelen over zee, zo liet hij de aanwezigen weten. Smokkelaars reizen met duizelingwekkende vaart in deze boten over- of in het zwarte water, met soms golven van drie á vier meter hoog en een kustwacht die altijd loert op afwijkende bewegingen.

De vaak zeer getrainde piloten brengen de drugs met hun speedboten en duikboten naar landen als Costa Rica of Panama, waar de lading voor de kust wordt gedropt in drijvende netten, of wordt over gezet op zeevarende vrachtschepen

Wil je hier meer over lezen, bestudeer dan deze site heel goed. Daarna weet je alles van submarine-drugssmokkel in Colombia.

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws