Door: Yvo Osterloh
Misdaad

Nabestaanden Richard Nieuwenhuizen in conflict met club (VIDEO)

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen verliest in 2012 het leven na ernstige mishandeling op het voetbalveld. Zijn familie...

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen verliest in 2012 het leven na ernstige mishandeling op het voetbalveld. Zijn familie wacht nog steeds op een deel van financiële compensatie.

Op zondag 2 december 2012 vlagt Richard Nieuwenhuizen, een 41-jarige vader, vrijwillig een duel van één van zijn drie zoons bij SC Buitenboys, een amateurclub uit Almere Buiten. Na het duel tegen de notoire probleemclub Nieuw Sloten uit het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West vliegen enkele spelers van Nieuw Sloten de grensrechter aan. Hij krijgt onder meer trappen tegen zijn hoofd. Aanvankelijk lijkt Nieuwenhuizen er zonder al te grote kleerscheuren vanaf te zijn gekomen, maar later op de dag zakt hij alsnog in elkaar. Hij overlijdt op 3 december in het ziekenhuis. De dood van Nieuwenhuizen leidt tot enorme verontwaardigingwoede en verdriet in binnen- en buitenland. Er komt onder meer een stille tocht en een campagne voor meer respect op de vaderlandse voetbalvelden. Een paar spelers van Nieuw Sloten én een vader van één van hen worden veroordeeld doodslag en/of openlijke geweldpleging.

Lees hier meer van ons misdaadnieuws

Geen stuiver

Ook organiseert Buitenboys een benefietwedstrijd tegen oud-internationals voor de nabestaanden van Nieuwenhuizen. Ruim 55.000 euro, een prachtig bedrag, voor de familie Nieuwenhuizen is het resultaat. Een aanzienlijk deel is al uitgekeerd, maar 20.000 euro zou pas beschikbaar komen als de twee oudste zoons van de doodgeschopte grensrechter uit huis zouden gaan. Dat is inmiddels gebeurd. Van de twintig ruggen hebben zij echter vooralsnog geen stuiver gezien, aldus advocaat Yehudi Moszkowicz - die de familie bijstaat. Dat zei de raadsman gisteravond in RTL BoulevardHet geld zou verdwenen zijn.

''Houdt die vent nou nooit op...''

Stichting Richard Nieuwenhuizen, die het geld beheert, zou de administratie niet op orde hebben. Dat claimt Richard Langeveld, de voorzitter van SC Buitenboys. De club heeft een verklaring op Facebook geschreven. Daarin lezen wij onder meer: ''Buitenboys wil graag met de familie in gesprek. Helaas is op een uitnodiging hiervoor drie keer negatief gereageerd. Wij zijn als bestuur verantwoordelijk voor de huidige financiën en kunnen niet zomaar een groot bedrag uitkeren onder dreigementen van de media. Het gaat om geld van onze huidige leden''. Ook de reacties onder de Facebook-post liegen er niet om. ''Houdt die vent nou nooit op...'', zegt één Facebook-gebruiker. Ook veel anderen zijn boos op de ex-voorzitter.

Een trieste ontwikkeling in een ontzettend trieste zaak.