Door: Martijn Haas
Misdaad

Moordenaar Hans Engel uit Hoorn staat eindelijk terecht

Tja, daar zit 'ie dan eindelijk. Walter Jerome C. is de naam, Fransman van geboorte. Zijn biografie zou een Hollywood-fi...

Tja, daar zit 'ie dan eindelijk. Walter Jerome C. is de naam, Fransman van geboorte. Zijn biografie zou een Hollywood-film niet misstaan. En hem kennende zal hij wel met de gedachte hebben gespeeld zijn 'verhaal' te verkopen aan een interessante producent.

Op bijgaande foto - die gisteren is gemaakt - zien we de Fransman in een rechtbank in Spanje. Daar staat hij terecht voor een moord die hij toegegeven heeft dat hij die heeft gepleegd. Het gaat om de moord op de Nederlander Johannes Everardus Engel. Ofwel Hans Engel. Dat was een naar Spanje geëmigreerde muzikant die geld had geleend aan Walter, die destijds als makelaar actief was. Het ging om 4.000 euro. Het probleem was dat Walter het geleende bedrag maar niet terug- betaalde. Dat had Engel vragen over. En daar kon Walter weer niet tegen. Die schiet Engel op een dag in april 2003 waar anderen bij zijn gewoon dood.

Hans Engel was als zanger van de punkband Vernon Walters een bekend gezicht in Hoorn. In het lokale café SWAF hangt ter herinnering nog steeds zijn foto. Christiaan Heydenrijk, goede vriend van Engel, zei vorig jaar nog in het Noordhollands Dagblad: "Het vreet aan je dat zo'n moordenaar weg kan komen."

De rechter veroordeelde de Fransman in 2006 tot twintig jaar cel, maar de hoogste rechtbank in Spanje oordeelde dat de rechtszaak opnieuw moest. Er was iets dat niet helemaal helder werd. Wat was nou het juridische motief? Er stond een nieuwe zaak gepland voor 2008. Op dat moment zag de makelaar kans om te verdwijnen. Jarenlang bleef hij uit handen van de autoriteiten. Hij vertrok naar het Caribisch gebied. Vestigde zich op eilanden als La Isla Margarita en Guadeloupe. Terwijl de Spaanse autoriteiten naar hem zochten, maakte hij dankbaar gebruik van het feit dat ze hem niet konden achterhalen. Dan weer werd hij gespot op het ene eiland, dan weer op het andere. Hij stuurde de rechter in zijn zaak zelfs een briefje dat alles goed met hem ging. 

Walter Jerome C. is in juni 2016 gerarresteerd door de Franse politie in de stad Toulouse, en daarmee dus bijna tien jaar op de vlucht geweest.

Vriend Heydenrijk in het Noordhollands Dagblad nogmaals: "Er is nooit een veroordeling geweest terwijl er een absurde moord op een vriend van ons is gepleegd. Laat hem maar lekker een tijdje wegrotten, zodat we hem kunnen vergeten, dat we de hele zaak van ons afkunnen zetten. Dan kan hij nadenken in zijn celletje waarmee hij bezig is geweest."

De huidige rechtszaak speelt in Huesca Spanje. Of Walter Jerome al iets van berouw heeft getoond is niet naar buiten gekomen.

Hans Engel

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws