Misdaad
3

Moord en doodslag in Wild West Brabant

Vorige week was het wéér raak: de 35-jarige Brabander Dennis Struijck wordt midden in een woonwijk in Best...

Vorige week was het wéér raak: de 35-jarige Brabander Dennis Struijck wordt midden in een woonwijk in Best doodgeschoten terwijl hij in zijn auto zit. Burgemeesters en politiemensen luiden de noodklok. Vooral in West-Brabant vallen de laatste jaren opvallend veel geweldsdoden. Wat is daar aan de hand? Een schrikbarend overzicht. 

De rechtbank van Den Bosch donderdag 2 februari 2017. Er staat een zitting op het menu die, zoals wel vaker in Brabant, te maken heeft met een drugslab. Echter: twee van de vijf verdachten die terecht moeten staan zijn er niet. Van eentje is dat al snel verklaarbaar, hij kan vanwege psychische problemen niet komen. Maar, zo vraagt iedereen zich in de rechtsgebouw af: waar is Leon Viellevoije?

Hij zou komen, dat had hij eerder tegen zijn advocaat Geoffrey Woodrow gezegd. Woodrow begint zich langzaam zorgen te maken. De advocaat had de dag ervoor nog een afspraak met Viellevoije: ze zouden samen nog even enkele details van de zaak doornemen. Maar Leon Viellevoije kwam niet opdagen. En dan ook nog verstek laten gaan bij deze belangrijke zitting? En, zo wordt al snel gefluisterd, de dag ervoor is er een dode man gevonden in een uitgebrand Volkswagen-busje. Het busje stond geparkeerd tussen de Brabantse dorpjes Berkel-Enschot en Oisterwijk, in het weidse buitengebied van Tilburg. Dat is op enkele minuten rijden van het bedrijf van Leon Viellevoije. En de Brabander reed in precies zo’n Volkswagen-busje.

Geen gehoor

Dus belt Geoffrey Woodrow zijn cliënt op. Meerdere malen. Geen gehoor. En waar de raadsman voor vreest blijkt waar te zijn. Leon Viellevoije is de man die in het busje wordt gevonden. Hij is door een misdrijf om het leven gekomen en lijkt het slachtoffer te zijn van een ijskoude liquidatie, de dag voordat hij voor de rechter moet verschijnen. Advocaat Geo rey Woodrow zal die donderdag niet snel vergeten. “Ik heb wel eerder meegemaakt dat cliënten van mij worden doodgeschoten, maar een situatie als deze heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb hem de dag van te voren nog gesproken, en de dag voor de zitting wordt hij gevonden. Dat is een hele bijzondere situatie.”

De naam van Leon Viellevoije kwam vorig jaar voor in een uitvloeisel van een grote Brabantse drugszaak, waarbij het bedrijf ‘Party King’ een grote rol speelt. In dat Brabantse verhuurbedrijf van feestartikelen luistert de politie maandenlang mee met de gesprekken die er werden gevoerd. En die gaan niet alleen over statafels. Party King blijkt een soort ontmoetingscentrum te zijn van mannen in de drugswereld, die in het gebouwtje in contact komen met mogelijke zakenpartners. 

Het onderzoek naar het verhuurbedrijf leidt tot tientallen invallen en ruim vijftig aanhoudingen. Justitie komt dankzij de microfoons in de Party King onder meer op het spoor van Leon Viellevoije, in zijn autobedrijf in Moergestel wordt een drugslab gevonden.

Over het hoe en waarom van de dood van Leon Viellevoije is nog weinig bekend. Wist hij te veel? Zou hij gaan praten op zijn zitting? Er is nog niemand opgepakt in zijn zaak, die symbool lijkt te staan voor het toenemende geweld in de regio. In de politieregio Zeeland-West-Brabant vallen de laatste jaren het grote aantal geweldsdoden op, die toe lijken te nemen. 

Dit is een voorstukje van het blad. Wil je het hele verhaal lezen van Bram Endedijk over Wild West Brabant? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.