Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
3

Mogelijk nieuw bewijs voor moordaanslag Holleeder?

Een echt lange zitting was het niet. Maar toch kwamen er weer dingen naar voren die stof tot nadenken geven. Beroepscrim...

Een echt lange zitting was het niet. Maar toch kwamen er weer dingen naar voren die stof tot nadenken geven. Beroepscrimineel Willem Holleeder diende vanmorgen bij de rechtbank in Amsterdam te verschijnen om zich te verantwoorden in zijn zogeheten 'liquidatieproces'. Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij de moorden op Cor van Hout, Willem Endstra, Johnny Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. En voor betrokkenheid bij doodslag van Robert Ter Haak.

Even de nieuwtjes op een rij:

- Justitie beweert vandaag dat er nog steeds een onderzoek gaande is naar de moordaanslag die Holleeder vorig jaar vanuit de Extra Beveiligde gevangenis in Vught zou hebben willen beramen op zijn zussen. De verdediging ontkent dat juist. De discussie spitst zich toe op de interpretatie van nieuwe geluidsopnamen die gemaakt zijn door de politie. Hierbij zijn twee mannen afgeluisterd met wie De Neus vorig jaar heeft vastgezeten, dezelfde twee die naar verluid de dodenlijst van Holleeder zouden hebben aangenomen. Het gaat om telefoongesprekken op 14 november- en 13 december 2016. Een van de gedetineerden belt onder andere met zijn zus. Daarin zegt hij: "Kijk zus, ik lieg niet (..) Ik ben een real gambler. Deze diensten? Nee, heb genoeg aan m'n eigen dingen." Zijn zus antwoordt daarop: "Nee, je hebt zelf genoeg gezeik al aan je kop.. dat je dat van anderen op je schouders gaat halen."

- Holleeder beweert dat zijn zus Astrid, die we kennen van haar boek, hem ooit gevraagd heeft valse verklaringen op te stellen, in de periode dat ze zelf verdachte was in een onderzoek naar het verdwenen losgeld dat de overheid had uitgekeerd aan de Heineken-ontvoerders. Zie hiero wat achtergronden.

- Holleeder's advocatenteam zou dolgraag de zussen willen ondervragen over hun rol in het leven van Holleeder. Daarover is nog steeds gesteggel gaande. Zus Astrid zou het liefst zo snel mogelijk in de rechtszaal willen getuigen, in een open confrontatie met haar broer. De verdediging van Holleeder wil haar 'achter de schermen' spreken.

Al maanden gaat het tijdens de vele pro forma-zittingen in deze zaak om de inzet van de getuigen Astrid Holleeder, Sonja Holleeder en Sandra den Hartog. Om het kort en krachtig te stellen: Holleeder en deze drie dames staan tegenover elkaar als water en vuur. Reden: de vrouwen weigeren bepaalde vragen te beantwoorden over de rol die zij hebben gespeeld bij de afhandeling van de erfenis van Cor van Hout. Terwijl Team Holleeder niets liever wil dat dat wel zou gebeuren. "Ze hoeven enkel maar de waarheid hierover te spreken," zo betoogde Willem Holleeder vanmorgen nog eens in zijn slotwoord voor de rechter. "En dan zul je zien dat ze liegen."

Dat de drie vrouwen weigeren hierover te getuigen - een van de redenen dat het proces nogal wat vertraging oploopt - zit 'em erin dat Sonja en Astrid met justitie de afspraak hebben gemaakt dat ze hierover binnen dit proces geen verklaringen hoeven af te leggen.

Volgens Willem Holleeder hebben de drie - met name zijn zussen - een flinke berg boter op hun hoofd. Hij wekt de suggestie als zouden de drie op grote schaal betrokken zijn geweest bij criminele handelingen, zoals het verduisteren van geld.

Een van Holleeder's advocaten, Sander Janssen, verzet zich trouwens op Twitter fel tegen de manier waarop zijn cliënt in de media wordt neergezet. Volg die timeline hier.

Op 15 mei komt het vervolg in deze familietragedie aan de rechtbank.