De misdaadklassieker gaat over de lugubere moord op de Belg Yvonne Pfaff, echt zo'n verhaal waarbij we op de redactie allemaal meteen zoiets hadden van 'hé dat is een klassieker in de dop. Veel leesplezier met deze non fictie thriller van Michael De Hoogh.
Yvon Pfaff wordt in de val gelokt en afgemaakt als een beest
Gekust
vermoord &
verbrand
De moord op Yvon Pfaff uit Ochten heeft de ingrediënten van een huiveringwekkende thriller. Wiethandel. Een liefdesintrige. Hoge schulden. De 'maffia'. Een bloedcontract. Een afschuwelijke slachtpartij in een vakantiehuisje. En een geslaagde undercoveroperatie.
Tekst Michael de Hoogh
Het is donderdag 25 september 2014. In de woning van de ouders van Erik van der H. (37) in het Gelderse Maurik gaan de twee honden tekeer als er op het raam wordt geklopt. Twee goed geklede mannen in pak. Ze zien eruit alsof ze zo uit de film The Godfather zijn gestapt met hun dure horloges om de pols en foute uitstraling. De moeder van Erik van der H. krijgt te horen dat ze voor haar zoon komen. Ze denkt even dat het zijn advocaten zijn. “Helemaal uit Italië gekomen?” vraagt Erik vervolgens aan de twee mannen. Het zijn leden van de maffia die in Nederland zijn om orde op zaken te stellen. Een van hun mensen is namelijk in Italië gearresteerd en dat heeft te maken met de moord op de 49-jarige Yvon Pfaff uit het Gelderse Ochten. “Ik kom voor de organisatie. Iemand van ons zit in Italië vast. Wij hebben grote belangen daarbij,” aldus een van de maffiosi.
Yvon Pfaff wordt in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 juni 2014 kort na 03.30 uur aangetroffen in een uitgebrande bestelbus bij landgoed Pettelaar in het Brabantse Sint-Michielsgestel, onder de rook van ’s-Hertogenbosch. Een voorbijganger heeft de alarmdiensten ingeschakeld. Pfaff blijkt om het leven te zijn gekomen door een kogel met een schotkanaal van links naar rechts waarbij onder andere zijn linkerlong, het hart en de lever zijn geperforeerd.
Duistere wietzaken
Het slachtoffer laat veel nabestaanden achter. Hij is verre familie van de hoofdrolspelers uit de Vlaamse realitysoap De Pfaffs, over het dagelijks leven van ex-doelman Jean-Marie Pfaff en zijn 'clan'. In België zet Yvon ook de eerste stapjes van zijn leven, maar de Belg verhuist in de jaren zeventig naar Nederland. In de omgeving van Tiel leren hij en zijn meeverhuisde twee broers hun toekomstige geliefden kennen. Ze vestigen zich op het woonwagenkamp en storten zich in de handel, handel in van alles en nog wat. Vooral oud ijzer doet het goed bij de Pfaffs.
Ze leiden jarenlang een zorgeloos bestaan. Yvon is de enige van de drie die zo nu en dan zijn neus ook in wat duistere zaken steekt. Hij is vooral actief in de wiethandel. Snel en veel geld verdienen. Ongeveer vijf jaar geleden wordt Pfaff door zijn vrouw aan de kant gezet. Ze is klaar met hem en zijn zaken. Het contact met zijn familie is dan erg verdeeld. Een broer spreekt ie al jaren niet meer mee, maar met een zus en zijn kinderen heeft Pfaff nog wel contact.
De Belg zoekt onderdak bij twee vrienden die hij eerder heeft leren kennen. Het gaat om de 37-jarige Erik van der H. en zijn vrouw Janet van H. (32). De relatie tussen Erik, Janet en Pfaff zorgt voor veel roddels in Tiel en omgeving. Iedereen weet dat daar foute dingen gebeuren en dat Pfaff het duo Erik en Janet in zijn macht heeft, maar niemand praat er over. Zo zijn er verhalen dat Pfaff zich seksueel aangetrokken voelt tot Janet, maar dat zij daar niets van moet hebben. Dat zorgt voor spanningen. Erik van der H. werkt als een soort klusjesman voor Pfaff. De twee zitten samen in de wiethandel. Zo heeft Erik zijn woning vol staan met wietplanten die bedoeld zijn voor de handel van Pfaff, die ook het merendeel van de winsten opstrijkt.
2,5 ton schuld
Het is dan ook geen verrassing dat de politie na de dood van Yvon Pfaff al snel bij Erik van der H. en zijn vrouw Janet van H. uitkomt. Zij gingen veel met het slachtoffer om en kunnen dus waardevolle informatie hebben. In het onderzoek stuit de politie ook op twee broers van Erik: Michel (40) en René (35) van der H. In de week voor de moord hebben zij namelijk veelvuldig contact met elkaar. Volgens justitie spelen Janet en Erik een hoofdrol in deze zaak. Samen met de 41-jarige William van der H., ondanks de initiaal geen familie van de broers. Deze William van der H. houdt zich vooral bezig met oplichtingspraktijken met telefoonabonnementen en autoverkopen. Via een gemeenschappelijke vriendin komt de oplichter met de broers Van der H. in contact. In eerste instantie om geld te verdienen aan telefoonabonnementen. Er wordt een ontmoeting geregeld op de parkeerplaats van bouwmarkt Karwei aan de Energieweg in Druten, vlak bij Tiel. Een bewakingscamera registreert op 13 juni 2014 dat William van der H. rond 09.51 uur staat te praten met de broers René en Erik van der H. Het onderonsje duurt ongeveer een half uur. Wat opvalt is dat er nog een persoon aanwezig is bij de ontmoeting: Yvon Pfaff, die een week later in de uitgebrande bestelbus in Brabant zal worden gevonden.
Yvon Pfaff is met Erik meegekomen. Bij de bouwmarkt zien William van der H. en Yvon Pfaff elkaar voor het eerst. Uiteindelijk speelt deze kennismaking volgens justitie een cruciale rol in de moordzaak rond Yvon Pfaff. Oplichter William van der H. wordt namelijk door justitie gezien als de initiator van alles. Hij zou de moord hebben voorbereid. En dat terwijl hij Pfaff niet eens goed kent. William is een man met veel grootspraak en bluf. Hij probeert al snel de broers Erik, René en Michel volledig in te pakken. William kan alles voor de broers regelen. Geld is geen probleem. De oplichter heeft overal een oplossing voor en dat klinkt de broers als muziek in de oren, want problemen zijn er zeker. Erik en Janet hebben op dat moment namelijk een schuld van dik tweeënhalve ton. De hoge schuld is ook de reden dat ze voor Pfaff een wietkwekerij in de woning exploiteren.
Maar Erik en Janet zijn Pfaff helemaal beu. Ze zijn langzamerhand de slaafjes van hem geworden en kunnen daar niet meer mee leven. De broers van Erik zitten ook in de schulden. Het is dus niet gek dat ze allemaal een samenwerking met William van der H. zien zitten. Het vertrouwen in William van der H. wordt nog groter als hij vertelt zelfs banden te hebben met de Italiaanse maffia. Hij spreekt de drie broers en Janet zo overtuigend toe over zijn connecties met de maffia dat ze een bloedcontract tekenen. Erik en Janet rijden speciaal voor dit ritueel naar de winkel van William van der H. in ‘s-Hertogenbosch. Ze moeten allemaal hun naam op een formulier zetten en deze ondertekenen met een streep bloed. Hun eigen bloed dat ze bij zichzelf moeten prikken. William van der H. filmt het ritueel en stuurt de video zogenaamd naar iemand in Italië. Binnen enkele minuten komt er een reactie uit Zuid-Europa dat de broers Van der H. en Janet van H. zijn toegelaten tot de familie.
Dat is precies één dag na de eerste ontmoeting bij bouwmarkt Karwei in Druten. Ze hebben zich dan al helemaal overgegeven aan de fantasie van William van der H., die de broers en Janet heeft wijsgemaakt dat ze door het lidmaatschap van de maffiafamilie veel geld kunnen verdienen. Geen geldzorgen meer dus. Om te laten zien dat er met ‘maffioso’ William van der H. niet valt te spotten, geeft hij Janet een kogel mee. En dat maakt indruk bij deze mensen...
Eén genadeschot
Janet van H. en de drie broers Michel, René en Erik van der H. zijn inmiddels volwaardig lid van de Italiaanse maffia – althans, dat denken ze zelf – als ze op 18 juni een tweede ontmoeting hebben met William van der H. De locatie is wederom bij bouwmarkt Karwei. Het gesprek gaat over het ‘omleggen’ van Yvon Pfaff. René verklaart later bij de politie: “William kwam met het idee die ouwe (Yvon Pfaff, red.) om te leggen, toen liet hij dat wapen zien, die lag in de Alfa.” Michel verklaart bij politie en justitie hetzelfde als René: “Daar is besproken dat ze de heer Pfaff in Tiel overhoop zouden schieten met één genadeschot.” Ook Michel zegt het wapen van William te hebben gezien. William zou Pfaff zelf doodschieten, maar de volgende ochtend belt hij Erik en zegt dat het niet gelukt is. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij niet eens een poging gedaan. De plannen om Yvon Pfaff uit de weg te ruimen worden echter wel verder uitgevoerd. In de week voor het fatale weekend van 21 en 22 juni 2014 is er veel contact tussen de verdachten. Volgens diverse verklaringen in het politiedossier spreken ze over het aanpakken van Pfaff.
Het is de bedoeling dat Janet Yvon Pfaff in de val lokt. Ze moet hem wijsmaken dat ze wil scheiden van Erik en verder wil met die ‘ouwe’. Op zaterdag 21 juni 2014 heeft ze sms-contact met Pfaff. Janet moet 250 euro regelen van William van der H. Het geld is bedoeld om munitie te kopen voor het wapen waar ze Pfaff mee ‘overhoop willen knallen’. Janet doet net of ze het geld nodig heeft voor een advocaat voor de scheiding van haar man en Pfaff trapt erin.
Later die middag wordt het geld tijdens een ontmoeting overgedragen. Een andere verdachte in deze zaak, Harrie van den T. (39), is met Janet meegereden en verklaart later tegenover de politie dat hij Pfaff en Janet nog even zag knuffelen. Janet huilt en snikt en zegt tegen Pfaff dat ze met hem verder wil. In de auto zegt ze later tegen Harrie: “Ik kan goed toneelspelen, hè?” Het geld brengen ze meteen naar William van der H. Hij heeft het wapen inmiddels ook al geregeld. Michel en René van der H. halen het vuurwapen met geluidsdemper en twee kogels op bij William in Oisterwijk. Hij legt uit hoe het wapen werkt en zegt: “Jullie gaan het oplossen, klaar.” Vervolgens sms’t Janet weer met Pfaff. Hij moet haar om 23.30 uur ophalen. Ze gaan dan samen naar een vakantiehuisje in Ewijk, vlak bij Nijmegen. Het vakantiehuisje is Eriks tweede woning, nodig omdat zijn eigen huis vol wietplanten staat.
Plastic tas over hoofd
Janet en Yvon Pfaff zien elkaar rond 23.12 uur in Druten. Vlak daarvoor krijgt ze nog een sms van Pfaff: 'Houw van je en dat doet pein'. Ze antwoordt als een ware actrice: 'Dat weet ik ik heb dezelfde pijn'. Uit telefoongegevens blijkt dat Janet en Pfaff om 00.25 uur met de Renault Kangoo van Pfaff arriveren op vakantiepark De Groene Heuvels in Ewijk. Erik wacht binnen in huisje nummer 39. Hij heeft het wapen al van zijn broers gekregen. René ontvlucht het huisje en Michel verstopt zich in de badkamer. Janet komt binnenlopen met Yvon Pfaff vlak achter zich. Erik van der H. staat de twee met het wapen in de aanslag op te wachten in de gang. Zodra Janet een paar stappen opzij doet en Pfaff het wapen en Erik ziet, breekt de hel los. Erik haalt meteen de trekker over en raakt Yvon Pfaff in zijn borst. Maar het slachtoffer geeft zich niet zomaar over. Pfaff valt Erik aan waardoor de twee op de grond in gevecht raken. Janet wil Erik helpen. Ondertussen schiet Erik nog een keer, maar de kogel verdwijnt in het plafond. Het wapen is nu leeg, maar Pfaff leeft nog. Erik pakt een plastic tas en trekt die bij Pfaff over zijn hoofd. Het gebeurt allemaal in enkele seconden. Met een stuk hout, een losse trapleuning, slaat Janet vervolgens tientallen keer op het hoofd van Pfaff tot hij stil blijft liggen. Het slachtoffer ademt niet meer.
Het is een grote puinzooi in het vakantiehuisje. Michel en René van der H. hebben de schietpartij op afstand meegekregen en zien wat er is gebeurd als ze de hal van het huisje binnenlopen. Ze overleggen wat te doen met het lichaam van Pfaff. Uit camerabeelden blijkt vervolgens dat de Renault Kangoo van Pfaff om 00.38 uur het vakantiepark binnen rijdt. Er wordt gebruikgemaakt van de toegangspas van Erik van der H. De bestelauto is door een van de broers bij de parkeerplaats aan de rand van het vakantiepark opgehaald en rijdt naar het huisje. Janet en de drie broers Van der H. leggen het lichaam van Pfaff in zijn eigen auto en maken de plaats delict vast schoon, voor zover mogelijk. Erik zit helemaal onder het bloed en trekt een andere broek aan. Het viertal rijdt in drie auto’s, een Peugeot 206, Renault Mégane en de Renault Kangoo van Pfaff naar Oisterwijk om opdrachtgever William van der H. op te halen.
Vervolgens vertrekken ze richting ‘s-Hertogenbosch, naar de ex-vriendin van Michel van der H. Bij haar kleden sommigen zich om en worden de smerige kleren weggegooid. De telefoons worden uit elkaar gehaald om sporen te wissen. Janet blijft bij de ex van Michel en de rest rijdt naar Sint-Michielsgestel. Een bewakingscamera van het Shell-tankstation aan de Gestelseweg registreert de drie auto’s als ze voorbij rijden. Kort daarna ziet een voorbijganger de Renault Kangoo van Yvon Pfaff in brand staan. Erik verklaart later dat hij de auto heeft overgoten met een barbecuevloeistof en heeft aangestoken.
Rotzooi opknappen
Er zijn zes verdachten in deze zaak. De drie broers Van der H., Janet van H., William van der H. en Harrie van den T. Die erbij was toen Janet haar toneelstukje opvoerde door Pfaff te knuffelen. Op 23 september 2014, zo’n drie maanden na de gruwelijke moord op Yvon Pfaff, worden de eerste drie verdachten aangehouden. Een van hen is William van der H. Hij wordt op verzoek van Nederland in Italië gearresteerd. Hij verblijft daar regelmatig en geniet ook daar bekendheid als oplichter. Nederland vraagt Italië om zijn overlevering. William van der H. is volgens justitie het brein achter de moord en deed Janet van H. en de broers Van der H. geloven dat ze bij de maffia aangesloten waren.
Dat gegeven is voor de politie de uitgelezen kans een undercoveroperatie op te zetten. De politie heeft namelijk uit de eerste verklaringen begrepen dat ‘de maffia’ achter de moord zit.
Twee rechercheurs, A-3743 en A-3744, die werkzaam zijn bij het Team Werken Onder Dekmantel, krijgen de opdracht informatie in te winnen bij Janet van H. en Erik van der H. Op donderdag 25 september 2014 komen ze vroeg in de middag aan bij de woning van de ouders van Erik in Maurik, bij Tiel. De een noemt zich Willem en behoort naar eigen zeggen tot de Nederlandse tak van de Italiaanse familie. Hij praat goed Nederlands. De ander stelt zich voor als Henze en spreekt met een accent waardoor Erik en Janet nog meer het idee krijgen dat het echt Italianen zijn. De zogenaamde maffialeden zeggen naar Maurik te zijn gekomen om de ‘rotzooi’ in Nederland op te knappen nu William van der H. is opgepakt in Italië. In Nederland moet iedereen zijn mond houden, want praten met de politie, dat doet de maffia niet. De maffiosi willen wel eerst weten wat er allemaal is gebeurd en waarom.
Janet en Erik gaan zitten met de mannen en vertellen honderduit, ook dat Yvon Pfaff hen zeker twee jaar geestelijk en lichamelijk kapot heeft gemaakt. Pfaff zou de twee financieel helpen, maar ze hebben alleen maar ellende gehad. Janet vertelt zelfs dat Pfaff ook aan haar zat als zij dat niet wilde. Ze gruwelde van hem. Ze zegt ook dat ze geen spijt heeft van alles wat er in het huisje is gebeurd.
Janet en Erik lopen helemaal leeg tegenover de undercoveragenten. Ze rijden langs het vakantiehuisje in Ewijk en laten ook plaatsen zien waar het wapen en ander belangrijk bewijsmateriaal verborgen ligt. Alles wordt zomaar aan ‘de familie’ opgebiecht. Na het vertrouwen dat ze in Yvon Pfaff en William van der H. hebben gesteld hopen ze nu op de hulp van de Italianen. De moordenaars van Pfaff wanen zich in een ware maffiafilm, maar blijken eerder rijp te zijn voor een rol in een komedie. Daar komen ze zelf ook snel achter als de undercoveragenten alles terugkoppelen aan het onderzoeksteam.
Vier dagen later worden Erik van der H. en Janet van H. aangehouden voor de moord op Ochtenaar Yvon Pfaff. De film is afgelopen.
Jarenlange celstraffen
De rechtbank in Den Bosch was keihard in haar oordeel. Erik van der H., die de kogels afvuurde, verdwijnt voor 21 jaar achter de tralies. Diezelfde straf werd opgelegd aan opdrachtgever William van der H. Hij maakte binnen acht dagen na zijn eerste ontmoeting met Yvon Pfaff, een plan om Pfaff uit de weg te ruimen. Hij liet het alleen opknappen door de labiele en naïeve broers Van der H. en Janet van H., die allen nog geld van Pfaff kregen en klaar waren met de tiran. Janet, die als lokaas fungeerde, kreeg negentien jaar cel. De broers Michel en René kregen zes en acht jaar celstraf en Harrie van den T., die een beduidend kleinere rol had, moet acht maanden de cel in.
Yannick Quint, de advocaat van Erik van der H., zag de rechtbank zwaarder straffen dan het Openbaar Ministerie eisen. De verdediging gaat dan ook in hoger beroep. “Deze straf zagen wij totaal niet aankomen,” aldus Quint. Erik van der H. zegt uit noodweer te hebben gehandeld. Pfaff viel hem aan en een moordplan was er al helemaal niet. De twee undercoveragenten weten wel beter. Ze hebben het werkelijke verhaal tot in detail van de verdachten gehoord. Zo’n snelle en effectieve undercoveractie krijgen ze niet snel meer.
Meer undercoveracties
Advocaten waarschuwden onlangs in het Algemeen Dagblad voor undercoveracties van de politie. De krant heeft cijfers opgevraagd en concludeert dat er een forse toename van undercoveroperaties is sinds 2004. Toen waren er 31 acties en in 2013 waren dat er 68. Een bekende zaak is de actie rond de moord op Heidy Goedhart in Kaatsheuvel in 2010. Haar partner Wim S. is veroordeeld voor de moord nadat de politie hem een bekentenis ontlokte. S. dacht twee goede vrienden te hebben gemaakt, ging met hen op vakantie en werd helemaal in de watten gelegd met een luxe vakantie in Spanje. Deze ‘vrienden’ bleken twee undercovers van de politie te zijn.