Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Mexico: 30 doden in 48 uur in drugsoorlog

Mexicaanse autoriteiten hebben naar buiten gebracht dat er de laatste twee dagen maar liefst dertig doden zijn gevallen...

Mexicaanse autoriteiten hebben naar buiten gebracht dat er de laatste twee dagen maar liefst dertig doden zijn gevallen bij drugs-gerelateerd vuurwapengeweld. De meeste doden vielen als gevolgd van politieoptreden tegen bendes, in de beruchte Sinaloa-provincie. Maar gangs vochten ook flink tegen elkaar. Centraal staan twee clans die van zichzelf al groot zijn in de regio en daarnaast het sterk opkomende New Jalisco Cartel.

Het zou verder allemaal onderdeel zijn van een grote oorlog om het territorium en drugstransporten die snel doorgang moeten vinden. De gangs eisen gebieden van elkaar op, en daartussen staat de politie die juist wil verbieden dat drugsorganisaties überhaupt terrein claimen.

De dood van de twee man in Villa Union leidt dan ook al snel - binnen een paar uur - tot een groot bloedvergieten. Maar liefst zeventien man komen om bij een hevig schieten tussen de verschillende partijen. En dat aantal loopt in de zondag zelfs op naar een totaal van dertig doden sinds vrijdag.

Het aantal moorden in dit deel van Mexico is de laatste maanden drastisch toegenomen, met name sinds een van de belangrijkste drugsbaronnen - Javier 'El Chapo' Guzman - is overgebracht naar de VS, waar hem een rechtszaak wacht.

Het grote schieten begint afgelopen vrijdag bij een villa op zo'n 15 kilometer van het beach resort Mazatlan. Hierbij komen twee gangleden om bij een shoot out tussen bendes onderling. Op foto's is goed te zien hoeveel kogels er op straat zijn achtergelaten.