Door: Martijn Haas
Misdaad

Mexicaanse journalist Armando Arrieta Granados beschoten

Pittig dit. Een verslaggever van een lokale krant in de omgeving van Veracruz in Mexico bevindt zich in kritieke toestan...

Pittig dit. Een verslaggever van een lokale krant in de omgeving van Veracruz in Mexico bevindt zich in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij is woensdag door een groep huurmoordenaars beschoten bij zijn woning. Armando Arrieta Granados deed verslag van de maffiaoorlog die zijn land en zijn streek al langere tijd teistert.

Hij is tevens de vierde journalist binnen een maand tijd die is beschoten. Het lijkt op een record. Al staat Mexico al langere tijd bekend als een zeer gevaarlijke omgeving voor journalisten.

Er is een kogel dwars door een van de longen van de verslaggever geboord. Granados is werkzaam voor de krant La Opinion de Poza Rica. Geen bekende titel, zelfs niet in Mexico. Maar kennelijk wel met een verslaggever in dienst die de criminelen te pen bestreed.

Dit was de tweede beschieting van een journalist deze week. Al eerder, op maandag, is een bodyguard die een journalist trachtte te beschermen neergeknald en gedood, dat gebeurde in San Jose del Cabo, in de provincie Baja de California, aan de andere kant van het land. Het doelwit journalist Julio Omar Gomez is bij die aanslag niet geraakt, wel dus zijn bodyguard die zich voor hem worp tijdens het vuursalvo. Gomez is werkzaam voor een nieuws-website. Er zijn al twee eerdere pogingen gedaan om hem van het leven te beroven.

Deze maand kende drie andere journalistieke slachtoffers in Mexico, als gevolg van kartel-geweld. Dat zijn Miroslava Breach, van de krant La Jornada, omgekomen op 23 maart in haar woonplaats Chihuahua

Krantencolumnist Ricardo Monlui werd gedood op 19 maart in een ander gedeelte van Veracruz dan waar de beschieting van afgelopen woensdag plaats vond. En op 2 maart werd Cecilio Pineda Birto vermoord, hij was een freelance-journalist in de zuidelijke Guerrerro-provincie.

Er lijkt gek genoeg geen bewijs te bestaan dan de aanvallen met elkaar te maken hebben.  Mexico huivert. Wie volgt? En wanneer stopt dit?

 

 

 

 

 

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws