Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
3

Mega straffen in het Passageproces

Tijdens een zitting die vier uur duurde heeft het Gerechtshof in Amsterdam een historische uitspraak gedaan in een histo...

Tijdens een zitting die vier uur duurde heeft het Gerechtshof in Amsterdam een historische uitspraak gedaan in een historische rechtszaak, die tien jaar duurde.

Het liquidatieproces, zoals het wel in de wandelgangen werd genoemd heeft nu zijn ontknoping gevonden. Het hof heeft gesproken en de kroongetuigenissen van zowel Peter la Serpe als Fred Ros aanvaardbaar geacht.

Opmerkelijk: het Gerechtshof is op vrijwel alle punten mee gegaan in de aanklacht tegen hoofdverdachten Jessy R. en Dino S.

Jessy R. is veroordeeld tot levenslang

Dino S. is veroordeeld tot levenslang

Moppie R. is veroordeeld tot levenslang

Sjaak B. is veroordeeld tot 5,5 jaar 

Siegried S. levenslang

Pinny S. is veroordeeld tot 13,5 jaar

Nan Paul de B. is veroordeeld tot 13,5 jaar

Kroongetuige Peter la Serpe: 8 jaar 

Fred Ros 14 jaar

Dit gaat op vele fronten grote gevolgen hebben. Met name voor Willem Holleeder. Die heeft vandaag eigenlijk zijn eigen levenslang horen uitspreken. Want de kans dat de rechters in zijn zaak zullen afwijken van deze uitspraak is niet heel groot. Maar het is mogelijk. Er is veel overlap tussen zijn zaak en de Passage-zaak met name als het gaat om de moord op Kees Houtman. Waarvan het Gerechtshof nu dus heeft gezegd dat Holleeder en Soerel er achter zitten.

Ook de getuigenissen van zus Astrid Holleeder zijn ingevoerd en betrouwbaar geacht door het Gerechtshof. Een steuntje in de rug voor de zusters Holleeder.

Wij volgden alles uiteraard op Twitter. Enkele fragmenten van een ochtend die overging in een middag, waarin het rond twaalven wel zo'n beetje duidelijk werd welke kant het allemaal op ging.