Door: Martijn Haas
Misdaad

Meer dan miljoen Nederlandse xtc-pillen in loods in Jakarta (I)

De Indonesische politie heeft 1,2 miljoen XTC-pillen gevonden in een loods in Tangerang, een voorstad van Jakarta. De pi...

De Indonesische politie heeft 1,2 miljoen XTC-pillen gevonden in een loods in Tangerang, een voorstad van Jakarta. De pillen, die uit Nederland komen, zaten verpakt in 120 pakketjes van elk ongeveer 2,2 kilogram. De politie heeft twee mannen opgepakt in verband met deze zaak. Een van hen is een drugskoerier. Vermoed wordt dat de drugshandel werd georganiseerd door een gevangene die vastzit op het beruchte gevangeniseiland Nusakambangan


Indonesië is een belangrijke afzetmarkt voor drugs. Uit recente gegevens van het Nationale Drugsagentschap (BNN) van Indonesië blijkt dat de meeste drugsgebruikers in de hoofdstad Jakarta wonen. Indonesië telt volgens het agentschap zo'n 5 miljoen drugsgebruikers. 600.000 tot 1,2 miljoen daarvan wonen in de Indonesische hoofdstad.  
Indonesië kent zeer zware straffen voor drugssmokkel. Het land kent geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Op drugssmokkel staat de doodstraf.
En Nederland, ja, via dit soort berichten leren we over ons land, dat internationaal gezien op het gebied van drugsexport zijn mannetje staat.
Dat wat vroeger 'onze' tulpen waren, zijn nu de gekleurde pillen en het groene rookbare gras.
Waarom de autoriteiten op de bovenstaande foto zo blij kijken is ons een raadsel. Hebben ze er mogelijk zelf van gesnoept?

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws