Door: Martijn Haas
Misdaad

Meer dan 250 skelethoofden gevonden in Vera Cruz, Mexico

Een top-openbaar aanklager in Vera Cruz in Mexico heeft aangegeven dat er bij een opgraving botresten van 250 hoofden zi...

Een top-openbaar aanklager in Vera Cruz in Mexico heeft aangegeven dat er bij een opgraving botresten van 250 hoofden zijn gevonden. Het lijkt er sterk op dat deze afkomstig zijn van een illegale begraafplaats zoals de leden van een drugskartel die voor hun onthoofde slachtoffers hadden aangelegd, zo schrijft Al Jazeera.

De begraafplaats zou al jaren oud zijn. Heel lang hadden drugskartels er de hand in om hun slachtoffers te laten verdwijnen. De overheid tastte in het duister. De Mexicaanse romancier Roberto Bolaño schreef er een roman over, 2066

De ontdekking is afgelopen maandag naar buiten gekomen. De vondst werd gedaan in een bosrijke omgeving genaamd Colinas de Santa Fe. In deze regio zijn mensenrechten-activisten al enige tijd bezig geweest met bodemonderzoek. Dat doen zij door stalen pennen in de grond te steken en de mate van decompositie te meten.

Het vermoeden is dat er in deze omgeving nog veel meer mensenresten te vinden zijn. Een schatting gaat uit dat er nu eenderde van deze locatie is vrij gemaakt. In de omgeving van Vera Cruz zijn ongeveer 2400 mensen vermist, als onderdeel van een al jaren durende oorlog tussen drugskartels.

"Eigenlijk is de hele stad Vera Cruz een groot massagraf," zo sprak officier van justitie Jorge Winckler van de week.

De meest dominante criminele organisatie in de Vera Cruz-regio is het Zetas-kartel. Maar deze groepering heeft veel last van het zogeheten Jalisco New Generation-syndicaat. Als gevolg van de oorlog tussen deze twee kartels zijn de meeste doden gevallen, waaronder heel veel burgers.

Over het Jalisco-kartel schreven wij onlangs eerder. Zie hier.

 

 

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws