Door: Martijn Haas
Misdaad

Massagraf met peuterlijken in Ierland

Sommig nieuws wil niet helemaal doordringen als je het leest. Maar toch is het dan zo. Vandaag 3 maart maakte de Ierse m...

Sommig nieuws wil niet helemaal doordringen als je het leest. Maar toch is het dan zo. Vandaag 3 maart maakte de Ierse media bekend dat er daadwerkelijk een nieuw massagraf is gevonden met peuterlijkjes.

Forensische experts zeggen dat ze een massagraf met jonge kinderen hebben gevonden in een voormalig katholiek weeshuis op een plek waar geruchten in deze richting al jaren speelden.

De verklaring komt van een door de Ierse overheid ingestelde onderzoekscommissie die de claim van een historische wetenschapper moest natrekken. In 2014 al werden de overlijdenscertificaten van 800 peuters gevonden die op deze locatie zouden zijn overleden. Dat wil zeggen dat de doden dus wel geregistreerd zijn geweest door mensen die bij bij het weeshuis werkzaam waren. Het zou gaan om een weeshuis in de regio Galway bij het plaatsje Tuam, dat van de vroege jaren twintig van de vorige eeuw tot 1961 heeft bestaan.

Van afgelopen november tot jongstleden januari hebben er graafwerkzaamheden plaatsgehad op de site. De commissie die door de Ierse overheid is ingesteld komt nu met bewijzen van een kelder waar restanten van de kleintjes zijn aangetroffen. Men spreekt van een structuur met twintig kamers met duidelijk aantoonbaar menselijk materiaal aanwezig.

Uit dna-onderzoek blijkt dat het gaat om doden in de leeftijd tussen de 35 weken en drie jaar oud. Het zou gaan om buitenechtelijke kinderen van moeders die bij de 'vondst' van deze kinderen te werk werden gesteld in werkkampen. Het is een inktzwarte pagina in de recente Ierse geschiedenis.

Lees het hier na: Hier.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws