Door: Martijn Haas
Misdaad

Marokkaanse politicus Abdellatif Merdas vermoord

Abdellatif Merdas was een hardwerkend Marokkaans parlementslid. Hij stond bekend als iemand die prachtig kon voordrage...

Abdellatif Merdas was een hardwerkend Marokkaans parlementslid. Hij stond bekend als iemand die prachtig kon voordragen en zijn verhaal zat meestel goed in elkaar. Zo moeten vriend en vijand toegeven.
 
Maar Merdas heeft misschien meer vijanden gemaakt dan hem lief was. Een hitman heeft hem geliquideerd vlak bij zijn woning in het zuidelijke district van 'Californie', in Casablancas, dinsdag 8 maart, laat in de avond. De 53 jaar oude Merdas was lid van de liberale Contitutionele Unie-partij. Hij is driemaal beschoten in zijn auto door iemand met een semi-automatische mitrailleur. Getuigen hebben een zwarte limousine verdacht zien rondrijden kort voor de beschieting en eenzelfde wagen na de liquidatie snel zien wegrijden. Daar heeft dus mogelijk het hitteam in gezeten, zo gaat het verhaal.
Inmiddels zou er een 27-jarig manspersoon zijn opgepakt in verband met deze liquidatie. Bij hem thuis zijn wapens gevonden, waaronder een zelfde soort semi-automatische mitrailleur als dat er ook bij de aanslag gebruikt is. Mogelijk had Abdellatif Merdas een persoonlijk conflict met deze man. Maar de politie houdt alle opties nog open.
 
Meteen na zijn dood breken er in Casablanca opstanden uit. Mensen protesteren enerzijds tegen de gruwelijke moordaanslag op de politicus maar ageren op hetzelfde moment ook tegen de strenge criminele wetgeving die het land kent.
 
 
 
 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!