Door: Martijn Haas
Misdaad

Man die gevel synagoge vernielt herkend en aangehouden

Een kerel uit duizenden. Zo'n man die je in het telefoonregister vindt als je iemand zoekt om je te helpen bij het inv...

Een kerel uit duizenden. Zo'n man die je in het telefoonregister vindt als je iemand zoekt om je te helpen bij het invullen van de inkomstenbelasting. De Amerikaanse politie houdt Stuart Wright uit Chicago verantwoordelijk voor het vernielen van een voorgevel van een synagoge in diezelfde stad. Een filmpje daarvan is recentelijk opgedoken op het internet. Zie hierboven. De politie wist hem aan te houden na onderzoek naar soortgelijke incidenten.

Wright heeft twee tatoeages, zo maakte de politie tevens bekend. Op zijn linkerschouder staan de woorden 'Jesus Loves.' Op zijn rechterschouder een swastika, het klassieke nazi-symbool. Hij vernielde de ruit van een synagoge in de binnenstad van Chicago, een maand geleden, begin februari 2017. Hij zou in een eerder stadium de bezoekers van een andere synagoge hebben gewaarschuwd voor een komende aanslag. De mogelijkheid bestaat dat hij bij andere vormen van vandalisme betrokken is geweest gericht tegen de joodse gemeenschap.

Anti-semitische incidenten nemen hand over hand toe in de VS. Alleen al in de maand februari hebben er drie soortgelijke aanslagen voorgedaan. Zo zijn in New York graven op een joodse begraafplaats vernield. Zie hier. Enige tientallen joodse organisaties zouden daarnaast bedreigingen hebben ontvangen sinds het begin van dit jaar.

Wright is een afgestudeerde accountant. Op schoolfoto's heeft hij een vrolijke bos krullen, in tegenstelling tot het kaalgeschoren hoofd dat hij nu heeft. Hij zou een single bestaan leiden en op diverse locaties hebben gewoond de afgelopen jaren. Bij een inval vindt de politie bij hem thuis Nazi-parafernalia alsmede een document getiteld: How to own a nigger.

 

 

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!