Door: Martijn Haas
Misdaad

Maffiageweld laait op in Italië (VIDEO)

Waar het deze zomer in Sicilië 'relatief' rustig lijkt, is er elders in het land flink sprake van het oplopen van...

Waar het deze zomer in Sicilië 'relatief' rustig lijkt, is er elders in het land flink sprake van het oplopen van spanningen tussen de diverse Italiaanse misdaadorganisaties. Eerder hadden we de liquidatie op topgangster Luciano Romito op 9 augustus, waarbij drie andere 'onschuldigen' omkwamen. Reden ook waarom het aantal politiemannen op de straten van het schiereiland is opgevoerd.

Zo ook in Foggia. In die provincie werd afgelopen week de gangster Stefano Tango (46) doodgeschoten. Hij zou in verband staan met de Sara Corona Unitá, de maffiaorganisatie die vooral in het zuiden van Italië actief is. Zijn dood zou te wijten zijn aan een vete tussen twee rivaliserende clans binnen deze organisatie. Althans, zo meenden veel Italiaanse journalisten aanvankelijk. Kort na de gewelddadige moord werd ene Leonardo Dimmito (33) opgepakt. Hij geldt als enige verdachte.

De liquidatie vond plaats in het stadje Cerignola. Dat daar behoorlijk wat georganiseerde misdaad rondspookt blijkt wel uit een recente wapenvondst. Zie hier. Het slachtoffer reed op een toegangsweg tot de stad in een hinderlaag. De schutter raakte hem in de borststreek. Tango overleed naast een kerk met aanpalende begraafplaats; met een gezicht dat bedekt was met bloed, als gevolg van interne bloedingen, bloed dat vervolgens via zijn mond naar buiten stroomde. Tango had een strafblad waarop vooral 'drugshandel' en 'wapenhandel' voorkomt; een behoorlijk zware jongen. De schutter ontkwam per scooter.

Naar nu blijkt is deze moord hoogstwaarschijnlijk terug te voeren op de omgang met een vrouw. Tango zou kort voor zijn dood zijn gespot met een goede vriendin van de nu gearresteerde Dimmito. De vermeende schutter is niet alleen een bekende van de politie, hij stond ook op diverse cameraopnamen die er rondom de liquidatie zijn gemaakt. Vrienden en familie van het slachtoffer hadden toen al gemeld dat deze twee mannen op voet van oorlog met elkaar leefden.

Inmiddels is ook bekend geworden dat Tango en Dimmito in het verleden al vaker met elkaar gevochten hadden. Politie houdt nadrukkelijk rekening met een geschil van persoonlijke aard - dat alleen wel tegen de achtergrond van de georganiseerde misdaad is uitgevochten. Voor de zekerheid heeft men de huizen van zowel slachtoffer als dader nog even goed doorzocht naar wapens en drugs.