Door: Martijn Haas
Misdaad

Maffiabaas Rocco Morabito opgepakt in luxeverblijf Uruguay

Zoals de nazi's na de Tweede Wereldoorlog hun toevlucht zochten tot Zuid Amerika, zo blijkt dat nu ook het geval met I...

Zoals de nazi's na de Tweede Wereldoorlog hun toevlucht zochten tot Zuid Amerika, zo blijkt dat nu ook het geval met Italiaanse maffiosi. In Uruguay heeft een team van samenwerkende politiediensten de gevreesde 51-jarige Rocco Morabito opgepakt. Deze gangster, die tot de rijksten van Italië werd gerekend, was al 23 jaar op de vlucht. Hij is bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. We kenden zijn gezicht vooral van de Europese Most Wanted-lijst, met daarop de meest gezochte criminelen. Morabito leek heel lang volstrekt ongrijpbaar. Tot nu.

Morabito wordt gezien als een topfiguur binnen de 'Ndrangheta, de Zuid-Italiaanse organisatie die de laatste jaren zo'n opmars maakt in Duitsland, met name vanwege de enorme cocaïnetransporten- en winsten. Hij is opgepakt in de kustplaats Punta D'el Este, waar hij een riante villa bewoonde, met zwembad. Bij zijn arrestatie nam de politie een groot aantal contanten in beslag als ook een batterij aan mobiele telefoons. En wellicht dat de samenwerkende opsporingsdiensten nog veel gaan hebben aan die mobieltjes, want interessant is natuurlijk om na te gaan met wie Morabito zoal contact had.

De nu gearresteerde crimineel werd lang 'De cocaïnekoning van Milaan' genoemd, en was in de vroege jaren negentig goed voor miljoenenwinsten, aldus de Italiaanse media.

Nu Morabito vast zit is het wachten op de arrestatie van Matteo Messina Denaro, de grote baas van de Italiaanse maffia. Hij is ook al sinds de jaren negentig op de vlucht. 

De collectie telefoons en belkaarten van Morabito