Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Maak kennis met de rebellenhonden van de Oekraine-oorlog

Op niet eens zo'n hele grote afstand hiervandaan woedt een oorlog die zojuist weer opgelaaid is. In het noorden en het o...

Op niet eens zo'n hele grote afstand hiervandaan woedt een oorlog die zojuist weer opgelaaid is. In het noorden en het oosten van wat Oekraïne vechten Oekraïense regeringstroepen tegen de rebellen. Die laatsten zouden hun steun uit Rusland ontvangen.

Op bijgaande foto, genomen op 3 februari jongstleden, kijkt een Staffordshireterriër uit het raam van een kapot geschoten artsenauto, in de stad Avdiivka, waar de rebellen zojuist een flinke terreinwinst geboekt hebben, iets ten noorden van Donetsk. Het tafereel speelt zich af in een regio die wij in Nederland kennen van de ramp met de MH17. Twee en een half jaar geleden werd hier in de lucht een Maleisisch passagiersvliegtuig neergeschoten met 298 doden tot gevolg. Vandaag de dag hebben de inwoners van het gebied rondom de stad Donetsk daar nauwelijks nog aandacht voor. De oorlog eist niet alleen levens maar ook al het andere van hun bestaan op. Geen dag gaat voorbij zonder angst, pijn en verdriet. De auto op de foto staat geparkeerd voor de deur van een ziekenhuis. De wagen was in gebruik door een commandant van het leger van Oekraïne. De hond is mee gekomen met de rebellen, die dit soort beestjes als mascottes met zich mee voeren. Overal waar je kijkt in deze oorlog zie je die honden terug. Hier bijvoorbeeld. Strijders van beide partijen pikken ze op, vaak nadat ze zwervend zijn aangetroffen. Ook katten vrolijken de veelal geïmproviseerde bases van de legereenheden in "de Donbass" op. Kijk hiero.

De belegering van Avdiivka begint een kleine twee weken geleden met een grote mortieraanval van de zijde van de rebellen, waarbij zes man van Oekraïense zijde omkomen. De aanval roept meteen internationaal veel kritiek op, zelfs van de VS-regering Trump. Die belooft de regering van Oekraïne vorige week nog steun. De afgelopen vierentwintig uur zijn Russische gevechtsvliegtuigen vlakbij Amerikaanse marineschepen in de Zwarte Zee overgevlogen. Dat zou een provocatie aan het adres van Trump kunnen zijn, zo betogen insiders van de Russische politiek. Die had zich natuurlijk niet solidair aan de regering van Oekraïne moeten verklaren. Dat heeft Poetin waarschijnlijk tegen de haren in gestreken.

Meer hondenpret: