Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Luister naar je vrouw

De officier vindt het onbegrijpelijk dat de rechter niet meegaat in de aanname dat het een aanslag op Panorama was. Onze chef misdaad Vico Olling denkt er in zijn column het zijne van.

Luister naar je vrouw

Met grote ogen kijkt hij naar zijn advocaat. Zijn mond valt open. De rechter heeft net de woorden ‘doordacht en vooropgezet plan’ uitgesproken en je ziet hem denken: Ik? Een vooropgezet plan? Het vonnis gaat verder over ‘een intimiderende daad’. Hij schudt van nee en kijkt naar achter, naar waar zijn vrouw zit.

Van de drie verdachten is hij de enige die naar de rechtbank is gekomen voor de uitspraak in de zaak tegen de mensen die vorige zomer ons pand in Amsterdam zouden hebben beschoten met een antitankraket. Richard Z. tekende afwezigheid aan, Mike van den B. had vorige keer al laten weten dat hij de uitspraak in zijn cel wilde afwachten. Hij, John P., is er wel. 

Bij het binnenlopen van de zaal valt zijn dikke zware baard op en het lijkt alsof hij is afgevallen. Zijn ogen schieten van links naar rechts door de zaal, op zoek naar een bekende. Daar zit zijn vrouw, een paar rijen naar achter. Ze lacht naar hem en ziet er mooi uit, ze draagt een vrolijke jurk met bloemen. 

Vorige keer tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak had John P. het nog over haar gehad. De rechter vroeg aan hem of hij vond dat hij iets fout had gedaan. John P. bedacht zich geen seconde en antwoordde dat hij beter naar zijn vrouw had moeten luisteren. De rechter, overigens ook een vrouw, lachte wat en zei dat het sowieso beter voor de wereld zou zijn als mannen wat meer naar hun vrouw luisterden. Het leidde tot een van de weinige ontspannen lachmomenten tijdens die lange en uitputtende zittingsdag.  

Nu luisteren John P. en zijn advocaat en alle andere mensen die aanwezig zijn in de kleine zaal 4 van de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg naar het vonnis dat wordt geveld. Aan de reactie van John P. kun je zien dat hij dit niet had verwacht. Of hij speelt het met verve natuurlijk, dat kan ook. John P. moet drie jaar de cel in, net als zijn mededader Mike van den B. Richard Z. krijgt vier jaar cel opgelegd vanwege zijn leidende rol in de aanslag. 

Er was respectievelijk twee keer zes en één keer zeven jaar geëist door het Openbaar Ministerie, maar de rechter acht het verzwarende onderdeel dat de raketaanval een aanslag op de persvrijheid was, niet bewezen. De verdachten hebben verder niets losgelaten over het motief van de aanslag en in geen enkel afgetapt telefoongesprek valt het woord Panorama. Dus dat het tegen dit blad gericht was blijkt nergens uit volgens de rechter. “Het zal gissen blijven naar het motief.”

Na afloop spreek ik nog even met de officier van justitie. Ze oogt wat teleurgesteld en vindt het onbegrijpelijk dat de rechter niet meegaat in de aanname dat het een aanslag op Panorama was. Ze acht daarom ook de kans heel groot dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen deze uitspraak. 

Bij het naar buiten gaan zie ik de advocaat van John P., die op een bankje zit te praten met de vrouw van John, in haar fleurige jurk. De advocaat laat desgevraagd weten aan een hoger beroep te denken omdat ‘cliënt zegt dat hij het niet heeft gedaan’. Het vermoeden bestaat dat John P. zich daarom ‘niet kan verenigen met deze bewezenverklaring.’

Ik kijk naar de vrouw in de jurk, die duidelijk aangeslagen is dat haar man zojuist is veroordeeld. Ze wil niets zeggen omdat ze er niks mee te maken wil hebben. Ik ken dat gevoel.