Door: Redactie Panorama
Misdaad

Lugubere toestanden in de Braziliaanse gevangenis

Tsjak! De guillotine is niet alleen voorbehouden aan ISIS en soortgelijke organisaties. In Brazilië was het wat dat...

Tsjak! De guillotine is niet alleen voorbehouden aan ISIS en soortgelijke organisaties. In Brazilië was het wat dat betreft gisteren ook flink raak. Bij een bende-opstand in het noorden van dat land vielen maar liefst zestig doden. Goed, dat is veel, maar dit soort dingen gebeuren vaker in het land van onze samba-vrienden rond de evenaar. Wat vooral opvalt zijn het aantal onthoofdingen, dat 'as we speak' op veertig wordt geschat. De lokale overheden zijn na afloop van deze 17-uur durende clash tussen rivaliserende bendes uren bezig om lijf en romp van alle slachtoffers bij elkaar te zoeken. Een lugubere toestand kortom. 

Record

Duidelijk is inmiddels dat het lokale forensisch instituut te weinig capaciteit heeft om al deze stoffelijke overschotten te onderzoeken, er zal expertise moeten worden ingevlogen. Alles wijst erop dat dit de bloedigste gevangenisopstand is sinds 1992, toen er in de Carandiru-gevangenis van de stad Sao Paulo 111 doden vielen. Deze roemruchte gevangenis is ook onderwerp geweest van een speelfilm en van talloze documentaires, zoals deze. Vandaag de dag schijnt de Carandiru redelijk opgeschoond te zijn, hij fungeert nu als vrouwengevangenis.

Bendes

Gaan wij ooit ook dit soort toestanden in Nederland meemaken? Die kans is klein. De situatie in Brazilië is onvergelijkbaar met die in Nederland, zo verzekert ons de Braziliaanse strafrechtadvocaat Marco Amaral. Hij stelt: 'In de gevangenissen bij ons zitten vier keer meer mensen opgesloten dan wettelijk is toegestaan. Cellen met meer dan negen personen zijn niet ongewoon. Rivaliserende bendes organiseren het leven binnen de gevangenis, en de overheid kijkt machteloos toe.'

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws