Door: Martijn Haas
Misdaad

Ludmilla Zwierzewicz door haar satanistische zoon onthoofd

Een nieuw moorddrama treft België deze zomer. Een 35-jarige verdachte van een moedermoord in Diepenbeek is door de...

Een nieuw moorddrama treft België deze zomer. Een 35-jarige verdachte van een moedermoord in Diepenbeek is door de onderzoeksrechter in Hasselt aangehouden en opgesloten. Dat meldt een woordvoerder van het parket in (Belgische) Limburg.

De vermeende dader, Bartosz Zwierzewicz, stapte afgelopen woensdag rond de klok van zeven in de ochtend naar de politie met het verhaal dat hij zijn moeder Ludmilla Zwierzewicz iets vreselijks had aangedaan. De bebloede Pool had enkele kilometers afgelegd, toen hij in het centrum van Hasselt aanbelandde. De politie rukte daarop meteen uit en trof de vrouw levenloos en ernstig toegetakeld aan in haar woning. Naar verluid zou ze zijn onthoofd. Forensisch onderzoek is inmiddels afgerond.

Bartosz Zwierzewicz

Een college van deskundigen gaat zijn geestestoestand onderzoeken. De man van de vermoordde Ludmilla - "Dirk" - heeft aan journalisten aangegeven dat Bartosz al veel eerder (gedwongen) opgenomen had moeten worden. Het ging al enige jaren niet goed met hem, lezen we in het Dagblad van Limburg. Hij zou lid zijn geweest van een Nederlandse satanische sekte. “Ongeveer een jaar later werd hij gedwongen opgenomen in Asster, nadat hij in Diepenbeek riooldeksels had opengelegd," zegt de partner van de vermoorde vrouw. Die ook zegt dat Bartosz medicijnen gebruikte en dat die hem periodes lang zijn onthouden, waardoor hij zou zijn ontspoord.

In juni stond Bartosz nog in de rechtbank wegens het opzettelijk vernielen van zestien Maria-kapelletjes. Hij had ruiten aan diggelen gegooid, heiligenbeelden kapot gegooid en Maria-beelden onthoofd. De Pool voelde zich geprovoceerd. Op zijn proces, eerder dit jaar, was niet meteen duidelijk wat zijn geestestoestand was. Volgens de openbaar aanklager was zijn toestand niet ernstig genoeg om gedwongen opgenomen te worden.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!