Door: Martijn Haas
Misdaad

Limburgse saunaclub Yin Yang mag open blijven

Een saunaclub als locatie voor drugshandel. Dat hoor je niet vaak. Maar een echte saunaclub is het dan ook niet. Mi...

Een saunaclub als locatie voor drugshandel. Dat hoor je niet vaak. Maar een echte saunaclub is het dan ook niet. Misschien een beetje, eerder een seksclub. Of zeg dan ook maar gewoon een bordeel.

Satudarah

Saunaclub Yin Yang in Roermond en het 'vakantiehuis' de Roerdalhoeve in Melick waren in een slecht daglicht komen te staan. Vandaag deed de bestuursrechter in Limburg uitspraak in een zaak die het OM tegen de eigenaren van beide gelegenheden had aangespannen.

Die clubs waren in een slecht daglicht komen te staan omdat er drugshandel had plaatsgevonden. In die zin: er zou ook drugsgeld worden wit gewassen. En daar zouden leden van Satudarah bij betrokken zijn, lees hier terug. En ook zou er zelfs een grote drugsvondst zijn gedaan in het Yin Yang-pand. Lees hier terug. Een inval overigens waarbij veel schade werd aangericht aan het interieur. Volgens de eigenaar zou het een blunder van justitie zijn geweest om hier zo tekeer te gaan.

Lockers

Goed, de burgemeester van Roermond was van plan om de saunaclub voor twaalf maanden te sluiten vanwege drugshandel. Maar de voorzieningenrechter geeft de burgemeester vandaag ongelijk. Het is de burgemeester niet toegestaan om de club te sluiten vanwege de aangetroffen harddrugs. In totaal is 6,92 gram harddrugs gevonden. Deze drugs bevond zich vooral in de lockers van bezoekers. De voorzieningenrechter vindt het aannemelijk dat de bezoekers deze drugs hadden meegenomen voor eigen gebruik. Omdat geen sprake is van handel in verdovende middelen, is de burgemeester niet bevoegd om het pand te sluiten.

Xtc-pillen

Dan over naar Melick. Daar is de bestuursrechter harder in zijn oordeel vandaag: in de bedrijfswoning bij het pension/vakantiehuis de Roerdalhoeve heeft de politie 41 xtc-pillen gevonden in het vest van de beheerder. Vanwege de grote hoeveelheid harddrugs is het aannemelijk dat deze bestemd zijn voor de handel. Daarom mag de bedrijfswoning worden gesloten

Maar niet alles hoeft dicht. De bedrijfswoning en de Roerdalhoeve zijn twee aparte gebouwen met een eigen functie en een eigen ingang. De beheerder van de Roerdalhoeve woont in de bedrijfswoning, maar voor de bedrijfsvoering is dit niet persé nodig. De ruimte waar de xtc-pillen zijn gevonden is niet in gebruik als receptie, maar is onderdeel van de woning. Omdat in de Roerdalhoeve zelf geen verdovende middelen zijn gevonden en er geen verdere aanwijzingen zijn voor drugshandel, mag de burgemeester niet óók het pension sluiten.

Goed nieuws dus voor vakantiegangers en saunaliefhebbers die deze lente de Roerdalhoeve of Yin Yang willen aan doen. Beide zaken zijn geopend!

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!