Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Limburgse politiemol Mike D. ontmaskerd door undercoveragenten

Mike D. (41) uit Kerkrade was een speurder in hart en nieren. Volgens justitie begaf hij zich echter op het verkeerde pa...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Mike D. (41) uit Kerkrade was een speurder in hart en nieren. Volgens justitie begaf hij zich echter op het verkeerde pad door geheime politie-informatie te verkopen aan de onderwereld. Op 18 september begint dit corruptieproces tegen de mol die ontmaskerd werd door undercoveragenten Eddy en Karin. Panorama kreeg inzage in het onderzoeksdossier.

Een levensgevaarlijke situatie. Die ontstond toen informatie bij de geheime dienst van de politie, het Team Criminele Inlichtingen (TCI) op straat kwam te liggen. Dat is ook de directe aanleiding om in het diepste geheim een onderzoek naar de vermeende criminele praktijken van Mike D. te beginnen. Deze Mike D. is zoon van een gewaardeerd en gedreven oud-politieman. En de verdenking is dat hij als mol gefungeerd heeft voor criminelen. Op de burelen van de politie wordt een plan- netje gesmeed om de handel en wandel van Kerkradenaar Mike D. aan het licht te kunnen brengen. Uiteindelijk leidt dat tot een arrestatie in het begin van 2015.

Mike D. wordt het volgende ten laste gelegd:

1. Aannemen van giften voor vertrouwelijke informatie

– D. zou informatie in de politiecomputer hebben opgezocht over een kenteken van een (gestolen) Opel Vectra waarvan de eigenaar twee keer voorkwam vanwege overtreding van de Opiumwet. Daarnaast zou de verdachte rechercheur gegevens hebben opgezocht over een man uit Maastricht. Deze gegevens gaf D. volgens het OM – tegen betaling – aan een undercoveragent. 

2. Doorspelen van politie-gegevens aan de onderwereld/politie-infiltrant

- Mike D. zou informatie uit de politiecomputer over een op handen zijnde politieactie in Heerlen, waarbij vier arrestaties en tien doorzoekingen werden verricht, hebben doorgespeeld aan een politie-infiltrant. Ook zou hij informatie over een kenteken van een persoon hebben opgevraagd en een foto van desbetreffende persoon met zijn eigen mobiele telefoon hebben gemaakt.

- D. zou volgens de opsporingsdiensten daarnaast informatie hebben opgezocht over adressen in Brunssum en Hoensbroek, gekeken hebben naar informatie ‘aangaande een politieactie, in elk geval over de aanwezigheid van de politie op straat’. 

- Ook wordt de Kerkradenaar verdacht van het doorspelen van zeer vertrouwelijke politie-informatie die afkomstig was uit een politiebriefing in september 2014.

3. Criminele organisatie/drugshandel

– Samen met vier andere medeverdach- ten zou D. een criminele organisatie hebben gevormd die zich gedurende een half jaar bezighield met de uitvoer van harddrugs en het telen en verkopen van hennep.

 4. Frauderen met werkuren

- Mike D. zou valselijk urenregistraties hebben opgemaakt.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal van Bjorn Thimister lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.