Door: Martijn Haas Fotografie: Archief
Misdaad

Lid Manson-familie mag na 46 jaar op verlof uit de gevangenis

Ze is inmiddels niet meer de jonge bloem die ze was toen ze mee liep in het geval van Charles Manson.

Ze is inmiddels niet meer de jonge bloem die ze was toen ze mee liep in het geval van Charles Manson. Destijds was ze met haar 19 jaar oud een van de prilste deelnemers aan de sekte van de hippiegoeroe die actief was aan de Amerikaanse westkust. Samen met andere jonge vrouwen liet Leslie van Houten zich indoctrineren en was ze uiteindelijk betrokken bij een moordpartij in Los Angeles. Daarbij hielp ze de groentenman Leno La Bianca te doden en diens vrouwe Rosemary, in augustus 1969.

Reden voor deze bloeddorstige moord? De retoriek van hun leider die meende dat alle varkens in de maatschappij geslacht moesten worden. Vaag? Zeker, maar terreur kent nou eenmaal zelden een heldere logica. Dit was overigens niet de enige slachtpartij die de groepering op zijn geweten had, ook filmster Sharon Tate kwam om bij een beestachtige moord.

Eenmaal in de gevangenis bleek Van Houten een modelgevangene, ze studeerde af, en begeleidt al sinds jaren andere gedetineerden bij hun gang door het Amerikaanse bajesleven.

Zou ze nog weten wat vrijheid is?

Je vraagt het je af. Na maar liefst 19 maal om een proefverlof verzocht te hebben is haar wens nu ingewilligd door een Amerikaanse rechter. Van Houten mag binnenkort een paar dagen vrijaf. Daarna moet ze zich weer melden aan de gevangenispoort. Ze heeft immers levenslang.