Door: Martijn Haas
Misdaad

Levenslang voor Brits crime-duo dat bejaard koppel martelde met kokend water

De Engelse rechter Charles Gratwicke maakte afgelopen maandag gehakt van twee verdachten die voor zijn hekje hadden plaa...

De Engelse rechter Charles Gratwicke maakte afgelopen maandag gehakt van twee verdachten die voor zijn hekje hadden plaats genomen. Volgens de magistraat van het Chelmsford Crown Court in Essex (GB) verdienen Kacey Adams (34) en Daniel Wallace (33) een levenslange gevangenisstraf. Die veroordeling is gebaseerd op het feit dat de twee mannen bij een woningoverval ondermeer kokend water over de slachtoffers heen hebben geworpen. Waarbij deze mensen - een bejaard koppel - ook nog eens vastgebonden zijn door het criminele duo.

De twee Britse overvallers zijn mei 2016 in de kraag gegrepen tijdens een vlucht vanuit Dubai naar Londen. Daar in Dubai hadden ze even de bloemetjes buiten gezet. Niet wetende dat de Britse politie ze al die tijd in de smiezen had. Na het tripje, waarbij ze 19.000 pond hadden gespendeerd, werden ze op Heathrow-airport in het kraagje gegrepen.

Daarvan hier een filmpje:

Bij een overval vorig jaar in april in het plaatsje Halstead, in het Graafschap Kent, slaat het duo de twee de ruiten van een bungalow in. Daarop volgt een twee uur durende 'aanval'. Slachtoffers John- en Janis Bushwell zitten binnen voor de televisie, hij met een glas drinken-, zij met een breiwerkje in de handen. Het tweetal wordt door Daniel en Kacey vastgebonden en langere tijd gepijnigd totdat ze de codes van hun kluis overhandigen. Janis blijkt uiteindelijk ernstig leverfalen aan de mishandeling te hebben overgehouden, John - die is overgoten met een pot kokend heet water - heeft brandwonden over zijn hele lichaam. Beide reeds gepensioneerde slachtoffers zullen lange tijd nodig hebben om dit traumatische incident te kunnen verwerken. De buit die het rovende duo meeneemt bedraagt 55.000 Britse ponden.

Vingertoppen

Tijdens de rechtszaak afgelopen maandag kwam naar voren welke dreigementen het overvalduo tijdens de mishandelingen zouden hebben geuit. Dat varieerde van het uitsnijden van de oogballen tot het afsnijden van vingertoppen. Bij deze dreigementen had het duo voortdurend een mes in de aanslag.

De twee zijn overigens ook voor andere delicten veroordeeld. Vandaar de topzware levenslange straf. Zou zouden zij vanuit een auto hebben geschoten op een andere crimineel tijdens een koele liquidatiepoging. Het beoogde slachtoffer - ene Edward Dooley - bleef ongedeerd.

De twee komen oorspronkelijk uit Londen. Een van had tot aan zijn arrestatie geen vast adres. Levenslang betekent dat ze allebei minimaal twaalf jaar moeten zitten, waarna er een nieuwe zitting komt om te kijken of die periode nog moet worden verlengd.