Door: Jeroen Kraak
Misdaad

Leider neonazibende dood gevonden in cel

De 42-jarige Benjamin Davis is dood gevonden in zijn cel, meldt de Denver Post. De Amerikaan was leider van de 211 Crew,...

De 42-jarige Benjamin Davis is dood gevonden in zijn cel, meldt de Denver Post. De Amerikaan was leider van de 211 Crew, een bende die bekend stond door hun tatoeages van hakenkruizen en Viking hoorns.

Bendeleider

De man zat een straf uit van 96 jaar voor verschillende misdaden die hij aanstuurde vanuit zijn eigen cel. Zo zou hij de opdracht hebben gegeven om een oud-gevangenisdirecteur te vermoorden. De 42-jarige Tom Clements werd doodgeschoten in eigen huis door een lid van de 211 Crew. De dader werd een aantal dagen later doodgeschoten door agenten tijdens een vuurgevecht.

Davis kwam ooit in de cel doordat hij als drugsverslaafde verschillende overvallen pleegde. Eenmaal in de cel startte hij samen met een medegevangene de 211 Crew. De naam is afkomstig van de politie-code die staat voor overvallen. Hij vormde de 211 Crew omdat naar zijn mening de latino’s en de Afro-Amerikanen een gevaar vormden voor andere rassen in de bajes. De gang zou elkaar moeten beschermen, maar deed dus veel meer dan dat. De bende identificeerde zich met hakenkruizen, Ierse shamrocks en Viking hoorns. De groep groeide uit tot een gang van meer dan 300 leden.

Doodsoorzaak

Politie onderzoekt nu de doodsoorzaak van Davis, maar gaat uit van zelfmoord. Gevangenismedewerkers proberen nu te voorkomen dat zijn dood zorgt voor rellen in de gevangenis in Denver.

Beeld: Colorado Department of Corrections