Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Lege Nederlandse gevangenissen baren opzien (VIDEO)

De video kwamen wij oorspronkelijk op een Twitter-pagina van Al Jazeera tegen. Maar hij is inmiddels ook naar andere k...

De video kwamen wij oorspronkelijk op een Twitter-pagina van Al Jazeera tegen. Maar hij is inmiddels ook naar andere kanalen verspreid. Feitelijk niets meer dan een luchtig item hoe in Nederland oude gevangenissen worden omgebouwd. En ja het is zo dat de Nederlandse gevangenispopulatie daalt; en dat rechters vaker besluiten tot een elektronisch enkelband; en dat bepaalde penitentiaire centra niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen.

Maar toch grappig. Het idee dat gewekt wordt is dat het hier in Nederland zo rustig is op misdaadgebied dat we ons dit kunnen 'permitteren'. Alsof we niet vrijwel wekelijks met onderwereldmoorden te maken hebben; etc. En ja het is natuurlijk heel 'raar' als mensen een kantoortje betrekken in een ruimte die voorheen als bajes in gebruik was.

Niet dus.  Iemand die een beetje de geschiedenis van het Leidseplein kent in Amsterdam weet dat daar vroeger een politiebureau en een Huis van Bewaring zaten waar nu horeca gevestigd is. Vrrreeemd!