Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kroongetuige Tony werpt licht op onopgeloste liquidaties

Tony de G. zou over vier liquidaties verklaringen hebben afgelegd. Drie daarvan zijn bekend. Maar welke is de vierde?

Kroongetuige Tony werpt licht op vergeten liquidaties

Het is een drukke week geweest voor de volgers van het nieuws over georganiseerde misdaad en liquidaties. Dagblad De Telegraaf en het OM en politie kwamen in het begin van de week met nieuws over de nieuwe kroongetuige Johannes 'Tony' De G. Het NRC/Handelsblad heeft daarnaast inzage gekregen in een ander dossier, dat omtrent de verklaringen van die andere kroongetuige Nabil B. in de zaak 26Marengo

Mysterie

Een zaak bleef na het lezen van al dit nieuws hangen, althans hier op de Panorama-redactie. Dat is het nieuws voor wat betreft kroongetuige Tony de G. uit Schiedam en zijn verklaringen, die nu nog in de kluizen van het OM opgeslagen liggen. Van de week leerden we dat hij verklaringen heeft afgelegd over de moordaanslag op Zeki Yumusak (juli '17) in Rotterdam. Al eerder was bekend dat hij ook gesproken heeft over de moord op Jair Wessels (juli '17) in Breukelen, en zonder dat dit tot nu toe officieel bevestigd is: ook over de liquidatie op de Belgische Stefaan Bogaerts (september '17) in Spijkenisse. De Telegraaf schreef echter afgelopen week op basis van bronnen bij justitie dat er nog een vierde liquidatie is, waar 'Rotterdamse Tony' ook over 'gezongen' heeft, ook gepleegd in 2017. 

Welke zou dat dan zijn? Dat is vooralsnog een mysterie, alleen bekend binnen de boezem van het Openbaar Ministerie, zo veronderstellen we. Maar er zijn een aantal onopgeloste zaken uit dat jaar veelal gepleegd in Zuid Holland, waarvoor best wat aandacht mag zijn, ook al zijn ze misschien uiteindelijk niet te herleiden naar Tony. We zetten er drie op een rij:

Citroën

1. Onopgelost is bijvoorbeeld de dodelijke afrekening op Farid Souhali, op 17 april '17 aan de Sylvain Poonstraat in Den Haag. Die vond plaats vond op het parkeerterrein van een fitnesscentrum. Farid, ooit een veelbelovende student, was afkomstig uit Houten, bij Utrecht. Hij was actief in het drugscircuit. In deze zaak is een man opgepakt;  Aziz Z. Een vriend van Farid, die mee was op weg naar Den Haag in een Citroën C3 de nacht dat Farid werd doodgeschoten. Aziz zou bij de politie hebben verklaard dat hij de wagen al had verlaten voordat Farid werd doodgeschoten. Het OM onderzoekt een scenario waarbij Aziz nog aanwezig was en mogelijk als lokker voor de schutters heeft gewerkt. Die schuttersploeg opereerde vanuit een grijze Peugeot 308. Getuigen hebben een van deze hitmen gezien, en hem omschreven als een donkere 'Antilliaanse' man van 25 tot 30 jaar oud.

Farid Souhali

Bivakmuts

2. Ook onopgelost is de liquidatie op René en Reneetje van Doorn, gepleegd op dinsdag 25 april 2017 in Zoetermeer, opnieuw bij een fitnesscentrum. Uit de beelden blijkt dat de dubbele liquidatie op die dag goed is voorbereid. Zo’n 25 minuten voordat de slachtoffers aankomen bij de sportschool waar ze elke dinsdag komen, rijdt een donkere BMW het parkeerterrein op. Als de auto is geparkeerd, stapt er niemand uit. Tegen 11.00 uur komen René en zijn zoon Renéetje aan in een Mercedes. Ze rijden langs de BMW en parkeren vlakbij de ingang van de sportschool. Meteen daarna komt er een man uit de BMW. Hij heeft een automatisch wapen bij zich, wil dit gaan gebruiken maar komt er dan achter dat het apparaat  niet werkt. Zonder dat de slachtoffers iets door hebben, wisselt hij het om voor een pistool. Vervolgens schiet hij de twee mannen door het raam van de auto neer. Beelden van deze liquidatie zijn vertoond bij Opsporing Verzocht, waar bekend is gemaakt dat er 30.000 euro is uitgeloofd voor de gouden tip. De schutters zijn nadat ze eerst panne hebben met hun eigen gereedstaande wagen, weggekomen met een geroofde vluchtauto - een Opel Corsa - naar Rotterdam, naar de Statenweg, waar een van hen de vluchtauto in de brand heeft proberen te steken. Op de bewakingsbeelden gemaakt in Zoetermeer is de schutter niet herkenbaar in beeld. Hij draagt donkere kleding en een bivakmuts. De politie weet wel dat hij licht getint is en zo’n 28 tot 35 jaar oud. Hij is 1.80 meter lang. De politie heeft korte tijd een 27-jarige man vastgezet in deze zaak. Maar die is weer vrijgelaten. In het milieu klinken geluiden als dat de aanslag bedoeld was voor de vader - René die betrokken was bij een verkeerd gelopen drugstransport - en dat de jonge Reneetje een onschuldig slachtoffer is geweest, een zogeheten vergismoord.

René en Reneetje van Doorn

Morfine

3. Een derde zaak die speelt in dezelfde regio is de dood van Mustafa Ates. Zijn lichaam werd op 22 juli 2017 gevonden op een parkeerplaats aan de Van der Kooijweg in Rijswijk. Hij is mogelijk gewurgd, gezien de verwondingen aan zijn nek en hoofd. Daarnaast is er een grote hoeveelheid morfine gevonden in het bloed van deze Turkse man, iets dat zou kunnen wijzen op een overdosis. Ates zou betrokken zijn geweest bij een drugslab in Vlaardingen.

De politie heeft inmiddels laten weten dat er die mensen zijn opgepakt in deze zaak. Drie personen uit Delft zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij Ates' dood. Een man van 47 jaar oud zit vast sinds maart 2018. In mei werden een man van 51 en een man van 46 jaar oud aangehouden. Het onderzoek gaat onverminderd door.

Opmerkelijk is dat deze Ates een bekende was van Zeki Yumusak, de man die in juli 2017 is geliquideerd en waarover Tony de G. nu dus verklaringen heeft afgelegd.

Mustafa Ates