Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Klaas Otto moet weer naar de cel

De politie Zeeland-West Brabant Twitterde vanmorgen een berichtje dat de nietsvermoedende lezer zo over het hoofd zou zi...

De politie Zeeland-West Brabant Twitterde vanmorgen een berichtje dat de nietsvermoedende lezer zo over het hoofd zou zien. "Twee mannen aangehouden door arrestatieteam in Bergen op Zoom" zo vermeldt het tweetje. Het zou zich af hebben gespeeld om 6.15 in de ochtend. Net als de haan is begonnen met kukelen dus. Het is een bericht uit duizenden. Als je niet beter zou weten zou je denken dat het een vrij routineuze handeling zou zijn waarover niemand het morgen nog heeft. De waarheid ligt anders. Die twee mannen dat zijn niemand minder dan voormalig No Surrender-generaal Klaas Otto en Janus de V zijn vermeende rechterhand. De politie laat weten dat Otto en Janus in Bergen op Zoom bij hun woningen in De Rijsselbergen zijn opgepakt omdat zij zich niet aan de strenge eisen van justitie hielden. Die eisen hielden onder meer in dat zij geen contact mochten opnemen met medeverdachten of getuigen in hun zaak. 

De familie van Otto is zich rotgeschrokken. De politie bestormde de woning van Otto - in de wandelgangen ook het "Witte Huis" genoemd met een gepantserde wagen, alsof het de belegering van een stel terroristen in de buitenwijken van Mosul betrof. De foto hierboven spreekt boekdelen. Zie hoe het tuinhek is gemold en de ramen zijn gebarsten. De dochter van Otto zegt dan ook tegen Omroep Brabant: "We schrokken ons dood. Normaal bellen ze altijd gewoon aan en dan nemen ze mijn vader mee. Mijn vader heeft zich ook nooit verzet tegen aanhouding. Nu ligt het raam eruit, we dachten dat het om een terroristische actie ging."

In het dikke halve jaar dat Otto vast heeft gezeten is justitie met een andere benadering van motorclubs begonnen. Een aanpak die gericht lijkt op het inzetten van allerhande juridische middelen om de clubs en haar voormannen het leven zo zuur mogelijk te maken. Dit uiteraard binnen de verdenking dat velen onder hen zich bezich zouden houden met criminele activiteiten. Zo hebben we de belegering van het No Surrender-clubhuis in Emmen gehad en de belegering van het Hells Angels-clubhuis in Haarlem. Het zal wellicht niet al te lang duren voordat we een volgend soortgelijk bericht kunnen plaatsen, want pers en politiek is vrij enthousiast over deze aanpak.