Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
2

Klaas Otto in de cel begonnen aan studie theologie

In antwoord op een vraag naar zijn persoonlijke omstandigheden heeft de verdediging van Klaas Otto vanmorgen een opmerke...

In antwoord op een vraag naar zijn persoonlijke omstandigheden heeft de verdediging van Klaas Otto vanmorgen een opmerkelijk bericht naar voren gebracht. Het vond plaats tijdens een pro forma-zitting in zijn zaak. Hierin wordt de voormalige No Surrender-General aangeklaagd wegens witwassen, mishandeling en afpersing.

Klaas Otto is een studie theologie begonnen in zijn gevangeniscel, om zo uiteindelijk woonwagenpastor te worden, lezen we op de Twitterfeed van verslaggever Willem-Jan Joachems van RTVI. Zie hier. En hier:

De vraag is of hij in de cel wel tijd heeft om een toch wel vrij omvangrijke studie als theologie aan te vangen. Tijdens de zitting kwam naar voren dat Otto vele uren televisie heeft zitten kijken in zijn cel. Het OM heeft hem namelijk een aanzienlijke hoeveelheid getapte videobeelden verstrekt. Beelden die bijvoorbeeld zijn gemaakt in een woonwagen in Etten Leur; waar Otto volgens justitie de voorwaarden voor zijn vrijlating schond.

En zeker ook nu het OM onder leiding van officier van justitie Greetje Bosch bekend heeft gemaakt dat het Otto ook wil vervolgen voor het opdrachtgeven tot de mishandeling op No Surrender-lid Clement H. Die werd mei 2016 in elkaar geslagen door vier andere No Surrender-mannen. Het speelde na een begrafenis, Clement H. zou zich uiteindelijk zelf helemaal verrot geslagen bij de politie melden.

Otto zit daar dus achter, stelt justitie nu. Waarom is nog niet duidelijk. Er zou ruzie zijn over No Surrender-geld uit de kas van de club, zo vertelt Clement H. aan NRC-Handelsblad. Panorama hoort van bronnen in het milieu dat het ook weleens met drugshandel te maken zou kunnen hebben. Een misgelopen cokedeal waarvoor 'iemand' moet opdraaien.

De verdediging van Otto staat er overigens heel anders in:

UPDATE Vrijdagmiddag 17.15 uur: De rechtbank heeft de vervolging voor de mishandeling van Clement H. niet gehonoreerd. Klaas Otto zal hier dus in zijn rechtszaak niet meer mee geconfronteerd worden.

Otto zou pastorale hulp willen bieden aan woonwagenbewoners, zo is vanmorgen tijdens de zitting naar voren gekomen. Mooi werk. Dat zeker.

De tijdelijke afzondering om nader tot God te komen is er in ieder geval al.