Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
1

Kalashnikovs gevonden bij Antwerpse terreurgroep

Een Belgische terreurgroep lijkt bij het luiden van de laatste bel te zijn opgepakt. Het had allemaal niet veel langer h...

Een Belgische terreurgroep lijkt bij het luiden van de laatste bel te zijn opgepakt. Het had allemaal niet veel langer hoeven duren of er had een enorme aanslag gepleegd kunnen worden. Een Frans-Belgisch rechercheteam wist een politieapparaat te activeren. Dat heeft bij zes huiszoekingen twee Kalashnikovs in beslag genomen en vier verdachten opgepakt en meegenomen voor verhoor. Eén van hen zit vast nadat hij eind vorig jaar al zes jaar cel kreeg in een terreuronderzoek. Ook toen was er sprake dat hij en zijn makkers van plan waren een aanslag te plegen, maar dat kon nooit bewezen worden. Hoewel het om een terreuraanslag met jihadistisch motief zou (kunnen) gaan hebben de Belgische autoriteiten dat dit alles los staat van 'Zaventem' en 'Parijs'.

Apart aan deze verdachten is dat ze waarschijnlijk familie zijn van een omstreden en beruchte Belgische motorclub: de Kamikazeriders. Een fenomeen dat - moeten we u eerlijk bekennen - ons tot vandaag volledig onbekend was. Twee van de verdachten die zijn opgepakt zijn broers van Saïd S., een van de Kamikazeriders. Hij werd in oktoker 2016 veroordeeld werd voor terrorisme, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Hij is naast motorfanaat ook iemand die met banden met ISIS onderhoudt zo stelde het Belgische Correctionele Hof eerder. De Kamikazeriders zouden ook zijn gelinkt aan Sharia4Belgium.

Ook in Noord-Frankrijk is bij een antiterreuroperatie vandaag een man in vooronderzoek opgepakt die banden heeft met de Kamikazerijders. De 42-jarige man wordt verdacht van het plannen van een 'gewelddadige actie' in Frankrijk of België. Beide zaken zijn dus aan elkaar gelinkt.