Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
3

Justitie jaagt op leden van de Green Gang

Een nieuwe recente wapenvondst werpt opnieuw licht op de activiteiten van de Green Gang, werd gisteren bekend...

Een nieuwe recente wapenvondst werpt opnieuw licht op de activiteiten van de Green Gang, werd gisteren bekend tijdens een inleidende zitting aan de rechtbank van Amsterdam, zo schrijft het Parool vandaag. Twee leden van deze hiphop-act met roots in de Bijlmer zouden zijn aangehouden in een Mercedes bij een verkeerscontrole, die zich afspeelt voor de deur van een kapperszaak in Nieuw-West (A'dam). Bij die aanhouding, 3 november vorig jaar, treft de politie een pistool met munitie in de Mercedes waarin de twee man rijden. Het is de bevestiging van een idee dat al langer leeft bij de politie. De twee mannen Willy F. en Jerrelo G. zijn op dat moment al enkele maanden onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek. Later vindt de politie bij woningen in Amsterdam-Zuidoost en Rotterdam een handgranaat, een volautomatisch aanvalsgeweer, pistolen, munitie en een kilo cocaïne.

Muziek

Of het hier daadwerkelijk gaat om muzikanten is Panorama overigens volstrekt onduidelijk. Stukken op internet spreken over de Green Gang als een los-vaste straatformatie met wisselende bezetting. De foto hierboven is van een politie-actie tijdens een optreden van de Green Gang-hopi-boys, en houdt geen direct verband met de mannen die in dit artikel genoemd worden.

Kogels

De twee mannen - Willy en Jerrelo dus - zijn gedurende die maanden getapt in zogeheten OVC-gesprekken (Opnamen Vertrouwelijke Communicatie) waarbij een van hen - Willy - ook telefonisch contact zou hebben gehad met een ander Green Gang-lid: Gideon G. Die is een maand eerder - in oktober '16 dus - opgepakt. De politie denkt dat hij samen met een partner in crime Rigjendrig L. betrokken zou kunnen zijn geweest bij de voorbereiding van een liquidatie aan de Noordhollandse kust, ook daar heeft het Parool over geschreven. Gideon en Rigjendrig rijden op 6 oktober richting Heemskerk in een Suzuki Baleno. Zodra de politie ze aanhoudt vindt men bij de twee mannen een pistool met hollowpointkogels. Ze dragen die dag twee lagen kleding over elkaar heen, wat naast het wapenbezit bijdraagt aan de verdenking dat ze op het punt staan een zwaar misdrijf 'met grote maatschappelijke impact' te gaan plegen. Deze twee verdachten zullen op 2 april aanstaande moeten voorkomen tijdens een eerste pro forma in hun liquidatiepoging-zaak. 

Sleutel

Naar nu blijkt ligt in de wagen waarin Willy en Jerrelo een maand later zijn aangehouden - de Mercedes - een sleutel is gevonden die zou toebehoren aan een BMW die enige tijd in Heemskerk geparkeerd heeft gestaan in de buurt van voetbalclub Odin '95. In die BMW vond de politie een petfles met brandstof. De theorie die de politie er op dit moment op na houdt is dat Gideon G. en Rigjendrig L. in hun Suzuki gekleed in hun dikke dubbele laag kleding 'voorbereidende handelingen' hebben verricht voor die liquidatie die gepland stond in Heemskerk. De BMW zou daarbij als vluchtauto worden gebruikt, vandaar de brandbare vloeistof, om zo sporen te kunnen uitwissen op de vlucht. Ze zijn daarbij niet alleen gedwarsboomd doordat ze zijn aangehouden: de politie had de bewuste BMW al voor deze vermeende poging weggereden. Dat alles verklaart volgens de politie waarom Willy (elders in het land) en Gideon (onderweg naar Heemskerk) spreken over een 'waggie' die weg is. Tot hun grote verbazing is de vluchtauto verdwenen.

Doelwit

Wie er precies op het punt stond geliquideerd te worden in de omgeving van Heemskerk is nog altijd onduidelijk. Panorama bereiken hierover zulke verschillende berichten dat het te vroeg is om te speculeren. Wellicht dat er tijdens de zitting van 2 april wanneer Gideon en Rigjendrig moeten voorkomen meer duidelijkheid komt. Advocaat Menno van Gaalen die zowel Willy als Rigjendrig bijstaat zegt in twee verschillende interviews aan Parool dat het a. veel te vroeg is om te speculeren over een liquidatie en zegt b. verder dat de gevonden wapens in Rotterdam en Zuid-oost ook aan iemand anders zouden kunnen hebben toebehoord.

 Hieronder een foto van twee personen die zich verdacht ophouden in de buurt van Vincent Jalink, die in mei 2016 werd geliquideerd. Justitie onderzoekt of het groepje dat in dit artikel aan bod komt mogelijk ook aan die moord gelinkt kan worden.