Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
0 bekeken
2

Jonge drugsrunners gedood in Rio de Janeiro

Vijftien jaar na de onthullende- en keiharde film Cidade de Deus is er nog maar weinig veranderd in Rio de Janeiro....

Vijftien jaar na de onthullende- en keiharde film Cidade de Deus is er nog maar weinig veranderd in Rio de Janeiro. Nog altijd raken kinderen in de sloppenwijken als op jonge leeftijd betrokken bij drugshandel. Voornamelijk als koerier worden ze ingezet om wapens, of pakketjes met coke danwel pillen van de ene plek naar de andere te brengen. Of hun 'bazen' vragen hen een middagje op een bepaalde 'stash' te passen. Dat alles met het onlosmakelijke gevolg dat deze kinderen ook doelwit zijn van rivaliserende groeperingen en de politie. Want die laatste partij heeft - corrupt of niet - weer de taak om de orde te handhaven en de drugshandel te bestrijden. 

Het is de realiteit van een onderwereld die geen genade kent. Plaats delict op bovenstaande foto is een favela - sloppenwijk - in het noorden van Rio de Janeiro. Tijdstip 31 maart 2017. De drie slachtoffers zijn tussen de 12 en de 16 jaar oud. Een van de slachtoffers is een meisje, haar naam is Maria Eduarda Alves, 13 jaar oud. Zij is samen met de twee andere kinderen hoogstwaarschijnlijk beschoten door een politieman. De beschieting zou op video staan, gemaakt door een omstander. De politie in de stad van het Jezusbeeld heeft meteen aangegeven een onderzoek te starten. Meteen na het gruwelijke incident barste er op straat een demonstratie los tegen 'justitiegeweld'. Een demonstratie met voornamelijk jonge deelnemers. Daarbij droegen sommigen spandoeken. Ook was er sprake van een zit- en ligprotest, waarbij de slachtoffers op bijzondere wijze werden herdacht.  

Zie hier:

Hier het zittende of eigenlijk liggende protest, ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

 

Een laatste foto hier toont een non die rouwend naar het tafereel staart. Zij is een familielid van een van de slachtoffers. Haar hoogstwaarschijnlijk goede werk heeft het leven van deze drie niet kunnen redden.